Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Afdeling Civiel recht
Beschikking van 22 december 2020
[verzoekster] ,
Het verloop van het geding
Feiten
rechtsgeldigheeft gesloten. Laatstgenoemde kwestie zal hierna nog aan de orde komen. Het hof zal de feiten die de kantonrechter voor het overige heeft vastgesteld, als vaststaand aannemen.
Zakelijk weergegeven en voor zover in hoger beroep van belang, gaat het geschil tussen partijen om het volgende.
(1.1) Bij akte van ondersplitsing van 30 december 2004 is het ten processe bedoelde appartementsrecht (zie ro. 2.1 beschikking) ondergesplitst in 139 afzonderlijke appartementsrechten. Het gaat daarbij om 139 woningen met toebehoren (hierna ook: het woningcomplex). Het in de beschikking genoemde modelreglement 1992 met aanvulling bij akte (hierna: het Modelreglement), is van toepassing verklaard. Tevens is toen de VvE opgericht.
De aan [verzoekster] toebehorende woning, gelegen aan de [adres] te Rotterdam, behoort tot het woningcomplex. [verzoekster] is van rechtswege lid van de VvE.
(1.2) Relevante passages van het Modelreglement zijn in ro. 2.1 van de beschikking geciteerd. Het hof verwijst hiernaar. Samengevat komen deze citaten op het volgende neer:
- De betreffende eigenaar of gebruiker moet toegang tot de eigen woning geven
- Op grond van artikel 41 Modelreglement heeft het bestuur van de VvE machtiging van de vergadering nodig voor het instellen van rechtsvorderingen. Het bestuur heeft geen machtiging nodig om in een geding verweer te voeren.
”Besluitvorming mandaat bestuur starten gerechtelijke procedure vervangende machtiging.Indien eigenaren geen toegang verlenen voor het plegen van onderhoud aan gemeenschappelijke delen dient een vervangende machtiging te worden aangevraagd. Het voorstel is het bestuur te mandateren om dit in voorkomende gevallen te doen, zonder dat hieraan een nadere besluitvorming van de Vergadering benodigd is.”[verzoekster] is niet op deze ALV aanwezig geweest. Zij heeft zich evenmin laten vertegenwoordigen.
De brief van 1 mei 2019 luidt onder meer als volgt:
“Cliënte, mevrouw [verzoekster] , ontving de uitnodiging voor de jaarlijkse vergadering van eigenaars namens het bestuur van VvE Bergsingel Woningen met de daarbij behorende agenda.Onder punt 15 wordt een ongeclausuleerd mandaat aan het bestuur voorgesteld om namens de VvE te kunnen procederen teneinde een vervangende machtiging te verkrijgen voor het geval een individuele eigenaar geen toegang verleent voor het plegen van onderhoud aan gemeenschappelijke delen. (…) In de toelichting van het agendavoorstel komt niet tot uitdrukking dat de voorlopige weigering van mijn cliënte mee te werken aan betreding niet voortvloeit uit onwil, maar het enkele gevolg is van het feit dat de werkzaamheden aan het CLV-systeem het functioneren van de WTW-installatie kan beïnvloeden, terwijl de WTW-installatie niet naar behoren en zorgwekkend functioneert en daarover een gerechtelijke procedure loopt.Om goed een besluit te kunnen nemen dient de vergadering op de hoogte te zijn van het feit dat de WTW-installatie niet naar behoren en zorgwekkend functioneert, dat daarover een procedure loopt en dat werkzaamheden aan het CLV-systeem daarop van invloed kunnen zijn met gevolgen. (…) Niet te begrijpen is, waarom geen afspraken gemaakt zouden kunnen worden over de werkzaamheden aan het CLV-systeem, nadat nog dit jaar tevens een uitspraak beschikbaar is die betrekking heeft op de met het CLV-systeem in verbinding staande WTW-installatie. (…)”
“2. Vaststelling aantal aanwezige stemmen.VvE Bergsingel woningen: Er zijn 82 van de beschikbare 139 stemmen aanwezig dan wel vertegenwoordigd met een volmacht. Dit zijn voldoende stemmen om gewone besluiten te kunnen nemen (….)VvE Bergsingel Parkeergarage:Er zijn 123 van de beschikbare 168 stemmen aanwezig dan wel vertegenwoordigd met een volmacht (….)VvE Bergsingel hoofdsplitsing:Er zijn 300 stemmen van de beschikbare 300 stemmen aanwezig dan wel vertegenwoordigd met een volmacht. (…)(….)15. Besluitvorming mandaat bestuur starten gerechtelijke procedure vervangende machtiging.De VvE loopt bij het uitvoeren van onderhoudswerken (aan de gemeenschappelijke delen) er tegen aan dat er geen toegang wordt verleend om bij het gemeenschappelijke deel te komen. Waar de VvE nu vooral tegenaan loopt is dat er sinds 3 jaar geen onderhoud kan worden uitgevoerd aan de gemeenschappelijke CLV-leidingen (alleen bereikbaar via appartement Bergsingel met huisnummer:5a). Er zijn 2 brieven ontvangen van de advocaat van de desbetreffende eigenaar met daarin bezwaren tegen het uitvoeren van onderhoud. De eerste brief is geplaatst op Twinq. Om de 2e brief van heden door te nemen wordt wat leestijd ingelast. De voorzitter leest de brief van de advocaat voor. De voorzitter vraagt de Vergadering hoe met deze kwestie om te gaan en een besluit te nemen.Besluit:De Vergadering machtigt het bestuur tot het instellen van een rechtsvordering, het starten van een procedure daaronder begrepen, tegen de eigenaar (nr. [nummer] ) die na een laatste verzoek geen medewerking/toestemming geeft het privé gedeelte te (laten) betreden om daar werkzaamheden aan de gemeenschappelijke CLV-installatie uit te laten voeren. De vergadering machtigt het bestuur tevens om in rechte aanspraak te maken op betaling van een op te leggen boete. (…)”Het hof zal dit besluit samenvatten als ‘de procesmachtiging’.
(1.9) Comfort Services heeft op 31 oktober 2019 per e-mail (prod.11 verweerschrift) onder meer verklaard dat het CLV-systeem volledig los staat van de WTW-installatie en dat periodiek onderhoudswerkzaamheden (in de vorm van schoonmaken en doorspoelen) uitgevoerd moeten worden aan het CLV-systeem. Volgens Comfort Services gaat het om een routineklus. Comfort Services heeft hier aan toegevoegd:
“Doordat er al meerdere jaren geen onderhoud is geweest is er een risico aanwezig dat de condensafvoer is verstopt, waardoor het collectieve rookgaskanaal gedeeltelijk is gevuld met condenswater. Dit condenswater kan vervolgens vrij komen tijdens het verwijderen van het inspectiedeksel, met waterschade tot gevolg.”Bij e-mail van 4 juni 2020 (prod.15 verweerschrift in hoger beroep) heeft Comfort Services deze verklaring in grote lijnen herhaald en nader toegelicht, onder meer als volgt:
“(…) In deze rookgassen, en dus ook in het vrijgekomen condenswater zit aluminium oxidant welke vrijkomt bij verbranding van de CV-ketels. Deze aluminium oxidant kan (samen met overige vervuiling zoals vliegjes, etc.) een verstopping van de condenspot tot gevolg hebben. Vandaar dat deze periodiek gereinigd dient te worden”.
De procedure in eerste aanleg
[verzoekster]heeft verzocht
primair:de procesmachtiging te vernietigen op grond van artikel 5:130 juncto artikel 2:15 lid 1 sub b BW;
Subsidiair: dit besluit op te schorten totdat de rechtbank Rotterdam (sector bestuursrecht) in de procedure met betrekking tot de WTW-installatie uitspraak heeft gedaan.
De VvEheeft een tegenverzoek ingediend en daarbij verzocht om een vervangende machtiging te verlenen om werkzaamheden aan het CLV-systeem in het appartement van [verzoekster] aan de [adres] te Rotterdam te laten verrichten en daarbij tevens aan de VvEtoestemming te verlenen om daartoe al dan niet met behulp van de sterke arm het appartement te betreden, dit alles onder verbeurte van een dwangsom.
De procedure in hoger beroep
De procesmachtiging (i)
Nu dit geschil de VvE (wonen) aangaat, valt zonder nadere toelichting, die ontbreekt, niet in te zien waarom ook de vergadering van de hoofdsplitsing mee zou moeten beslissen, mocht [verzoekster] dit hebben willen betogen. De omstandigheid dat kennelijk ook een CLV-systeem aanwezig is in het bedrijfsruimtedeel van het complex maakt dit niet anders.
De inhoudelijke kant van de verleende procesmachtiging
De door de kantonrechter aan de VvE verleende vervangende machtiging (ii)
Los van de vraag of aannemelijk is dat door het onderhoud aan het CLV-systeem de bedoelde causaliteitsdiscussie zal ontstaan – de VvE heeft dit betwist – acht het hof het door [verzoekster] gestelde belang niet opwegen tegen het belang van de VvE om noodzakelijk onderhoud te doen plegen aan het CLV-systeem. Het hof zal dit hierna verder toelichten.
Ook heeft [verzoekster] geen voldoende concrete informatie verstrekt over de aard, inhoud en stand van zaken van de bestuursrechtelijke procedure. Onder deze omstandigheden heeft het hof geen mogelijkheid gekregen om de stellingen van [verzoekster] over de causaliteitsdiscussie in deze procedure op zijn merites te wegen.
Daar komt bij dat [verzoekster] op grond van het toepasselijke Modelreglement verplicht is om haar medewerking te verlenen en dat weigering van [verzoekster] nu al ongeveer vijf jaren duurt. Dit kan niet gevergd worden van de VvE, die de gezamenlijke belangen van de leden behartigt.
Er is geen sprake van schending van artikel 6 EVRM (fair trial). De zaak is behandeld (nota bene in twee instanties) door bevoegde, onafhankelijke rechters, terwijl uitvoerig hoor en wederhoor is toegepast.
Ook artikel 8 EVRM (familylife) wordt niet geschonden bij binnentreden. Los van het feit dat [verzoekster] op het moment niet in haar appartement woont, gaat het louter om kortstondig onderhoud via een inspectieluik in de woning, hetgeen een (zeer) geringe inbreuk vormt. [verzoekster] heeft zich bovendien contractueel verplicht om toegang tot haar woning te verlenen voor noodzakelijk onderhoud (via het Modelreglement waaraan [verzoekster] gebonden is). Daarenboven is er geen sprake van inmenging door het openbaar gezag (als genoemd in lid 2).
Voor een geslaagd beroep op artikel 1 Eerste Protocol bij het EVRM moet het gaan om een aan een verdragsstaat toerekenbare schending van het eigendomsrecht. Hiervan is in dit geval geen sprake. Reeds hierom faalt dit beroep.
Slotsom
Beslissing
- bekrachtigt de bestreden beschikking;
- veroordeelt [verzoekster] in de kosten van het hoger beroep, tot zover aan de zijde van de VvE begroot op € 760 aan griffierecht en € 2.148 aan salaris van de advocaat van de VvE;
- verklaart deze beschikking ten aanzien van de proceskosten uitvoerbaar bij voorraad.