Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
uitspraak van de meervoudige kamer van 18 juli 2017 in de zaak tussen
[eiser] h.o.d.n. [bedrijfsnaam] , te [vestigingsplaats] , eiser
Procesverloop
Overwegingen
Feiten
e-mailbericht van 8 april 2015 en bij brief van 17 april 2015 van deze inspraakmogelijkheid op de hoogte gebracht. Verweerder is op de inspraakreacties ingegaan in de Nota van Beantwoording van 15 september 2015. Op dezelfde datum is het Uitvoeringsbeleid vastgesteld. Het Uitvoeringsbeleid is gepubliceerd, onder meer op de website van de gemeente Amsterdam, en is in werking getreden op 1 april 2016.
De gronden van beroep en de beoordeling door de rechtbank
“- goed werkende fiets is de basis - dagelijkse controle van de fietstaxi vóór begin van het werk - bijna dagelijkse controle van alle onderdelen van fiets - schoonhouden van het voertuig en de passagiers plaats (kussen en deken) - onderdelen vervang ik regelmatig, altijd voordat ze een probleem kunnen veroorzaken. - de remmen test en vervang ik vaak. - omdat ik goed voor de fietstaxi zorg is het risico van schade op straat minimaal. - eenmaal per vier maanden doe ik een grote controle, de gehele fietstaxi wordt dan uitvoerig gecontroleerd en getest. Ik houd alle reparaties bij in een onderhoud boekje.”
“Ik houd alle reparaties bij in een onderhoud boekje”niet volledig, nu het bij dit subcriterium niet alleen om reparaties, maar ook om de uitgevoerde controles op de onderdelen gaat.
”Uiterlijk schoon en goed uitziende fietstaxi in combinatie met een goedlachse vriendelijke chauffeur is een basis voor goede dienstverlening. Ik wil ook trots op mijn fietstaxi zijn en ik probeer een van de leuke dingen in Amsterdam uit te dragen. Ik ben zeer dankbaar dat ik in de gelegenheid ben om dit werk in deze prachtige stad te doen, daarom doe ik altijd mijn uiterste best, en ik probeer altijd goed voor de dag te komen, schoonheid in plaats van schande en een vuile fiets. Ik ben ook blij dat ik het regenscherm in ‘Amsterdamse stijl’ heb kunnen maken. Eenvoudig genomen, ik wil er altijd beter uitzien dan de rest.”
“Voertuig schoon (5) en schadevrij (5), professionele (vaste) verlichting voor- en achter (5), professionele tariefkaart / niet-handgeschreven (5). Geen bedrijfskleding op foto’s of omschreven”.
“Afgelopen 3 jaar max 10 strafpunten begaan (20 pt)”.
“Ik durf wel te zeggen dat mijn stratenkennis heel erg goed is. Bestemmingen die ik niet weet vind ik door hulp van moderne technologie (smartphone) of eventueel het stratenboekje (mocht de technologie weigeren). Ik woon nu 5 jaar in Amsterdam heb altijd veel gefietst en ben ook Postbode geweest.“
“Geen beschrijving van de belangrijkste straten, toeristische hotspots, etc. (0 pt)”en “
Matige beschrijving van de aantoonbare ervaring (5 pt)”.
VT-formulier wordt bedoeld met stratenkennis, anders dan het beschrijven hoe deze kennis is opgedaan en hoe deze wordt geborgd. Eiser stelt hiertoe dat uit het Uitvoeringsbeleid of het VT-formulier niet de eis blijkt dat een aanvrager zijn stratenkennis etaleert door een opsomming te geven van de belangrijkste straten en hotspots, waardoor het ontbreken van een dergelijke opsomming hem niet kan worden tegengeworpen. Deze kennelijke eis draagt volgens eiser overigens op geen enkele wijze bij aan de kwaliteit van de dienstverlening. Bovendien heeft eiser bij zijn toegewezen aanvraag om een fietstaxivergunning voor de voorgaande vergunningperiode (1 april 2013 tot en met 31 maart 2016) ook geen dergelijke opsomming, maar een vergelijkbare beschrijving, gegeven, zo stelt hij. De huidige uitkomst is naar zijn mening bevreemdend, nu de vraagstelling op dit onderdeel niet is gewijzigd. Hoe dan ook, eiser heeft naar eigen zeggen, gelet op zijn jarenlange ervaring, meer dan voldoende stratenkennis. Daarnaast voert eiser aan dat ‘ervaring’ als beoordelingscriterium voor dit onderdeel niet in het Uitvoeringsbeleid of in het VT-formulier is genoemd en dat dit beoordelingscriterium daarnaast niet consistent wordt beoordeeld. Bovendien stelt eiser dat er, gelet op wat hij op dit onderdeel in het VT-formulier heeft beschreven, aan hem voor aantoonbare ervaring van Amsterdamse stratenkennis ten onrechte slechts een score van 5 van de 10 punten is toegekend, nu hij heeft beschreven dat hij al 5 jaar in Amsterdam woont, veel gefietst heeft en een verleden als postbode heeft.
“aantoonbare ervaring of uitgebreide toelichting van de belangrijkste straten, toeristische hotspots, etc. (10 pt), gemiddelde/summiere beschrijving van de belangrijkste straten, toeristische hotspots, etc. (5 pt) of geen inhoudelijk toelichting (0 pt)”. De essentie is dat het onderdeel ‘C.3 Stratenkennis bestuurder’ door de aanvrager op het VT-formulier volledig diende te worden beschreven om in aanmerking te komen voor de maximale score, aldus verweerder. Ter zitting heeft verweerder toegelicht dat aanvragers die op dit subcriterium goed hebben gescoord, op het VT-formulier uitvoerig de hotspots van de stad hebben beschreven en hebben beschreven waar zij vaak rijden, waar zij actief zijn, hoe zij van ‘a naar b’ komen, wat volgens hen daarvoor de snelste wijze is, welke wegen/routes zij vermijden in verband met de (on)veiligheid en drukte en op welke plaatsen vaak potentiele klanten staan. Nu eiser zijn ervaring als fietstaxichauffeur matig heeft beschreven is aan eiser een score van 5 van de 10 punten toegekend voor zijn ervaring als fietstaxibestuurder in de voorgaande vergunningperiode van 3 jaar. Verweerder heeft ter zitting toegelicht dat voor drie jaar ervaring een score van 5 van de 10 punten werd toegekend en voor meer dan drie jaar ervaring een score van 10 van de 10 punten werd toegekend, maar dat uit de beschrijving van eiser op het VT-formulier niet blijkt dat hij meer dan drie jaar ervaring heeft, nu eiser op het VT-formulier heeft beschreven dat hij vijf jaar in Amsterdam woont, veel gefietst heeft en postbode is geweest. Indien eiser had beschreven dat hij reeds vijf jaar actief was als fietstaxibestuurder, was dit subcriterium anders beoordeeld, aldus verweerder ter zitting.
“Amsterdam is een van die steden waar geschiedenis aanwezig is op haast elke hoek, in elke straat, op elk plein, kortom haast overal waar je komt. En hebben we ook zo’n 1000 jaar aan de meest uiteenlopende, kleurvolle en interessante verhalen. Het is onmogelijk om alles van de stad te weten maar het zou zonde zijn om niet de belangrijkste gebeurtenissen rond Amsterdam te weten. Het verwezenlijken van de stad, kanaal uitbreiding, de handel, de Gouden eeuw, verbazingwekkende architectuur die werd gerealiseerd op moerasgrond een paar honderd jaar geleden. Water Ingenieurswetenschappen, gecombineerd met uitzonderlijke bouw vaardigheden maken een klein wonder van deze stad.”
“Matige beschrijving van de historische kennis (5 pt)”en
“De aantoonbare ervaring van de historische kennis is matig aangetoond (5 pt)”.
Ik heb zelf geen specifieke doelgroep voor ogen als ik mijn diensten aanbied. Iedereen die bij me instapt is welkom ongeacht nationaliteit of leeftijd. Toeristen uit elk land, Nederlanders en Amsterdammers. Mensen die op zoek zijn naar een leuke ervaring, grappig ritje, milieu vriendelijk alternatief of mensen die verdwaald zijn.”
“Matige beschrijving van 2 of meer categorieën (10 pt)”.
“Door het toevoegen van een beschrijving van de doelgroep waarop vergunninghouders hun dienstverlening gaan richten, is de intentie van het college om ondernemers te verleiden tot het verbreden van hun dienstverlening aan nieuwe doelgroepen die nu nog onvoldoende worden bediend door het vervoer per fietstaxi.”Gelet op het voorgaande heeft verweerder de puntenscore voor het subcriterium ‘Beschrijving van uw doelgroep’ toereikend gemotiveerd.
Verzoek om overlegging processtukken
Verzoek om schade
Beslissing
.De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 18 juli 2017.
Rechtsmiddel
Maximering categorie ‘fiets met of zonder trapondersteuning’
alleen bij meervoudige vergunningen).