Met betrekking tot seksueel geweld staat in het ambtsbericht – voor zover van belang – het volgende vermeld:
“2.5.4 Vrouwen
(…) Desondanks hadden vrouwen ook in deze verslagperiode te maken met ongelijke
behandeling. Bronnen spraken zelfs van een verslechtering van hun veiligheidssituatie, vanwege een groter risico op verkrachting en mishandeling. Somalië is volgens een recent rapport van
Save the Childrende slechtste plek ter wereld om vrouw te zijn (het land staat op de laatste, 178e, plaats). Een op de zestien vrouwen loopt het risico om te overlijden tijdens zwangerschap of bevalling, en moeders en (jonge) kinderen lopen grote kans voortijdig te overlijden. Ongeveer 15 % van de baby’s haalt de eerste verjaardag niet.
2.5.4.2 Alleenstaande vrouwen
Alleenstaande vrouwen zijn extra kwetsbaar, omdat zij bescherming van een man ontberen. (…) Zij vormen een kwetsbare groep als het gaat om toegang tot bescherming en levensbehoeften, en de vrouwen en meisjes lopen een grotere kans om slachtoffer te worden van (seksueel) geweld.
2.5.4.3 Seksueel en huiselijk geweld
Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes kwam ook in deze verslagperiode
regelmatig voor in heel Somalië. In Mogadishu is verkrachting een groot
probleem. Volgens een onderzoeker van
Human Rights Watchis verkrachting een
dagelijkse dreiging voor vele meisjes en vrouwen in de hoofdstad. De in
Mogadishu gesitueerde ngo
Save Somali Women and Children(SSWC) telde in
anderhalf jaar meer dan 2000 slachtoffers.
Seksueel geweld is ook een groot probleem in ontheemdenkampen.(…)
In september 2014 kwam een rapport van
Human Rights Watchuit, waarin 21
vrouwen en meisjes aangaven slachtoffer te zijn geweest van groepsverkrachtingen
in militaire kampen van AMISOM.”
8.2.1De voorzieningenrechter stelt vast dat in de eerdere procedures niet is vastgesteld dat verzoekster als alleenstaande vrouw dient te worden aangemerkt en dat verweerder daarvan ook niet uitgaat. Gelet daarop kan niet worden vastgesteld dat de passages uit het ambtsbericht die zien op alleenstaande vrouwen en op verblijf in ontheemdenkampen op verzoekster van toepassing zijn en is daarom op voorhand uitgesloten dat deze kunnen afdoen aan het eerdere besluit. Deze passages kunnen daarom niet worden aangemerkt als nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden. Dat in Mogadishu verkrachting een groot probleem is, kan evenmin als relevant nieuw feit of omstandigheid worden aangemerkt, nu verzoekster niet aannemelijk heeft gemaakt dat ze uit Mogadishu afkomstig is.
Voorts maakt het ambtsbericht weliswaar melding van een verslechtering van de veiligheidssituatie van vrouwen (paragraaf 2.5.4, pagina 59 onderaan) vanwege een groter risico op verkrachting en mishandeling, maar daarmee is niet aannemelijk gemaakt dat juist verzoekster een reëel risico hierop loopt. Ook deze passage is daarom geen nieuw gebleken feit of veranderde omstandigheid.