ECLI:NL:RBDHA:2020:4699
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Beroep tegen niet in behandeling nemen asielaanvraag op grond van Dublinverordening
In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 26 mei 2020 uitspraak gedaan in een bestuursrechtelijke procedure betreffende de asielaanvraag van een Nigeriaanse eiser. De eiser had op 9 december 2019 een asielaanvraag ingediend, maar de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid had deze aanvraag niet in behandeling genomen, omdat Italië verantwoordelijk werd geacht voor de behandeling op basis van de Dublinverordening. De eiser heeft tegen dit besluit beroep ingesteld, waarbij hij aanvoerde dat Italië niet voldeed aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel vanwege systematische tekortkomingen in het Italiaanse asiel- en opvangsysteem, zoals beschreven in een rapport van SFH/OSAR.
De rechtbank heeft de zaak op 20 mei 2020 behandeld en de gemachtigden van beide partijen telefonisch gehoord. De rechtbank overwoog dat de Staatssecretaris op grond van de Dublinverordening terecht had geoordeeld dat Italië verantwoordelijk was voor de asielaanvraag. De rechtbank stelde vast dat de eiser niet voldoende bewijs had geleverd dat er in Italië sprake was van ernstige tekortkomingen die een risico op schending van zijn rechten met zich meebrachten. De rechtbank verwees naar eerdere uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waarin was geoordeeld dat er geen structurele verslechteringen waren in de opvangomstandigheden in Italië.
De rechtbank concludeerde dat de eiser niet aan de hoge drempel voldeed om aan te tonen dat er in zijn geval sprake was van een risico op materiële deprivatie bij overdracht aan Italië. De rechtbank oordeelde dat de bestreden beslissing van de Staatssecretaris niet in strijd was met de beginselen van behoorlijk bestuur en dat het beroep ongegrond werd verklaard. De uitspraak werd gedaan door mr. L.M. Reijnierse, rechter, in aanwezigheid van mr. A. Vranken, griffier. De uitspraak werd niet openbaar uitgesproken vanwege de coronamaatregelen, maar zal alsnog openbaar worden gemaakt zodra dat weer mogelijk is.