Mevrouw [naam 6] en de heer [naam 7] (technisch manager) geven een uitgebreide toelichting betreft de aansprakelijkheidsstelling die de Hoofdvereniging Salmstraat 4 t/m 32 heeft ontvangen van de eigenaren van de commerciële ruimten, gelegen onder de appartementen. Hieronder volgt een overzicht van de inhoud van dit dossier:
• De winkeleigenaren hebben de Hoofdvereniging en Ondervereniging aansprakelijk gesteld voor geleden inboedelschade, veroorzaakt door twee verschillende waterlekkages. In eerste instantie heeft de beheerder (Verwey-MVGM) de aansprakelijkheidsstelling namens beide VvEs afgewezen.
• Volgens een herstelofferte die de winkeleigenaren hebben laten opstellen door een bedrijf naar hun keuze, zouden de totale herstelkosten uitkomen op circa 98.000= euro. Dit betreft waterschade aan voornamelijk systeemwanden en -plafonds.
• De winkeleigenaren stellen de VvE(s) aansprakelijk omdat de opstalverzekering deze schade (tot tweemaal toe) heeft afgewezen en daarnaast de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE deze ook heeft afgewezen. Daar de winkeleigenaren geen inboedelverzekering voor hun panden hebben afgesloten, willen zij de schade bij de VvE verhalen. Nadat de beheerder de afwijzing van de opstalverzekering naar de winkeleigenaren had doorgestuurd, hebben zij hier niet op gereageerd en geen bezwaar op gemaakt. Pas na 9 maanden maakten zij bezwaar via een door hun ingeschakelde advocaat. De advocaat is van mening dat de VvE hiervoor aansprakelijk is en beroept zich op een bepaling uit het Burgerlijk Wetboek, waarin min of meer staat dat het een goed huisvader betaamt om goed onderhoud aan het gebouw te laten plegen.
• Op basis van diverse rapportages is de VvE/beheerder van mening dat de oorzaken van de waterlekkages zijn veroorzaakt door verschillende onvoorziene zaken (calamiteiten) en deels door ondeugdelijke HWA/standleidingen die geen onderdeel van de VvE uitmaken maar eigendom van de winkeleigenaren zijn.
• Er zijn in de winkelpanden en -kelders in de periode van 2014 tot 2016 diverse (vocht)schades ontstaan, als gevolg van diverse oorzaken. De hoofdoorzaken zijn hevige regenval en onvoldoende (gemeente) afwateringsmogelijkheden. Daarnaast is een van de oorzaken wortelingroei van de aan de achterzijde gelegen hoofdriool van de VvE. Tevens is een van de oorzaken waterschade door hevige regenval die heeft veroorzaakt dat het afdakje van de winkel vol liep, waarna het water via de loodindekking de winkel heeft bereikt.
• De winkeleigenaren hebben zelf een loodgieter ingeschakeld en hebben hiervan een gedeelte wel uitgekeerd gekregen van de opstalverzekering van de VvE.
• De opstalverzekering heeft zelf een expert ingeschakeld en de schade(s) laten beoordelen.
• Vanuit de Hoofdvereniging is advocatenkantoor Rijssenbeek reeds aangetrokken en hebben zij volgens opdracht het dossier ingelezen om een eerste conclusie en advies aan de VvE(s) af te geven. Rijssenbeek is gespecialiseerd in VvE recht en op basis van deze criteria is geselecteerd.
• Er zijn diverse partijen ter plaatse geweest, ook namens de VvE, die werkzaamheden hebben verricht en conclusies hebben getrokken. Omdat het aan een eenduidige en duidelijke oorzaak ontbreekt, is het vaststellen van de exacte oorzaak een must en is van belang voor de juridische beoordeling van deze zaak. Aan de hand van dit rapport kunnen verdere juridische vervolgstappen worden bepaald. Hiervoor zal een derde (onafhankelijke) bouwkundige partij worden ingeschakeld.
• Om in de nog uit te schrijven Ledenvergadering van de Hoofdvereniging, namens de Ondervereniging besluiten te mogen nemen over deze kosten (die niet tot de reguliere begroting c.q. onderhoudskosten behoren) heeft MVGM een machtiging namens deze VvE nodig. Rijssenbeek Advocaten heeft een voorlopige raming van de kosten doorgegeven die bij een gerechtelijke procedure zullen uitkomen tussen circa 5.000,== en 15.000,== euro. De kosten zijn afhankelijk van het verloop van de procedure en van het eventueel door de rechtbank bevelen van bijvoorbeeld een getuigenverhoor. Dit is vooraf niet exact in te schatten.
• Beide VvE’s dienen er rekening mee te houden dat er extra kosten zullen worden gemaakt. Deze kosten zullen inzichtelijk worden gemaakt middels een voorstel in de reguliere voorjaarsvergadering in mei 2019.
Om de Ondervereniging directer te kunnen betrekken bij de procedure van de Hoofdvereniging vraagt de beheerder de aanwezigen om zich aan te melden als contactpersoon. Mevrouw [naam 8] meldt zich aan als contactpersoon en zal de zaak volgen namens de Ondervereniging.(…)