5.1.De burgemeester hanteert beleid bij het toepassen van zijn bevoegdheden op grond van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet. Op grond van zijn eigen handhavingsmatrix sluit de burgemeester bij een eerste constatering, zoals bij verzoekers het geval is, een pand voor de duur van twaalf maanden.
Had de burgemeester reden moeten zien om van het beleid af te wijken?
6. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in haar overzichtsuitspraak van 28 augustus 2019 het toetsingskader voor (woning)sluitingen op grond van artikel 13b van de Opiumwet weergegeven.Dit heeft de Afdeling verder uitgewerkt in haar uitspraak van 2 februari 2022en in haar uitspraak van 6 juli 2022.
Is de sluiting van het pand noodzakelijk?
7. In de eerste plaats wordt aan de hand van de ernst en omvang van de overtreding beoordeeld in hoeverre sluiting van het pand noodzakelijk is ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het herstel van de openbare orde. De burgemeester heeft gesteld dat handel, productie, teelt en andere illegale activiteiten rondom zowel harddrugs of softdrugs (of daarop gelijkende waar) een ondermijnend en potentieel ontwrichtend effect hebben op de samenleving, vanwege de verwevenheid van boven en onderwereld, corruptie en de innesteling in lokale gemeenschappen en maatschappelijke sectoren. Het is een gegeven van algemene bekendheid dat drugshandel veelal gepaard gaat met overlast, criminaliteit en verstoring van de openbare orde. Er is sprake van een combinatie van en grote hoeveelheid verschillende chemische stoffen die zijn aangetroffen in het pand, waarvan ambtshalve bekend is dat deze worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. Bovendien zijn in het bedrijfspand (en in het schuurtje en de bedrijfsaanhangwagen) — naast een wapen — heel veel goederen aangetroffen die gebruikt (kunnen) worden voor de bedrijfsmatige productie van synthetische drugs. Ook blijkt uit informatie van de politie dat het aannemelijk is dat het pand aan de [locatie] in [woonplaats] en de gebruikers van het pand onderdeel zijn van het CSV dat zich bezighoudt met de productie, handel en verkoop van synthetische drugs. De voorzieningenrechter is van oordeel dat vanwege het voorgaande de burgemeester zich in redelijkheid op het standpunt heeft gesteld dat een sluiting van het pand noodzakelijk is.
Dat er volgens verzoeker geen ‘aanloop’ was in of rondom het verhuurde bedrijfspand met betrekking tot criminelen en/of verkoop van verdovende middelen en dat daardoor de openbare orde en de veiligheid in de omgeving van het pand niet direct in het gedrang is, volgt de voorzieningenrechter niet. Doorslaggevend is dat gelet op de grote hoeveelheden aangetroffen stoffen aannemelijk is dat het bedrijfspand een schakel vormde in de bevoorrading, productie of distributie van (hard)drugs. De sluiting van het pand is niet alleen bedoeld om aan de illegale en gevaarlijke situatie in het pand een einde te maken, maar tevens om de aantrekking van het pand op criminelen weg te nemen en om herhaling te voorkomen.
Is de sluiting van het pand evenredig?
8. Uit vaste rechtspraak volgt dat bij de beoordeling van de evenwichtigheid verschillende omstandigheden van belang, zoals de mate van verwijtbaarheid van de aangeschreven persoon, de bijzondere binding met het pand en de mogelijkheid om weer van het pand gebruik te kunnen maken. De nadelige gevolgen van de sluiting moeten worden afgewogen tegen de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat de burgemeester een sluiting noodzakelijk mocht vinden. Een sluiting met veel nadelige gevolgen is niet per definitie onevenwichtig. De burgemeester dient zich ervan te vergewissen dat de duur van de sluiting evenwichtig is, ook als de duur in overeenstemming is met de duur die volgt uit een beleidsregel.
9. Verzoekers voeren aan dat hen geen verwijt kan worden gemaakt van de overtreding en dat zij onevenredig zwaar worden benadeeld. Zij hebben nooit een vermoeden gehad dat er illegale goederen aanwezig waren in het pand en/of er illegale activiteiten werden ontplooid in het pand. Verzoekers hebben het pand elke maand gecontroleerd. In verband met de opslag van vuurwerk moet elke maand de sprinklerinstallatie worden gecontroleerd. Ook de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) heeft nog een controle uitgevoerd in het kader van de opslag en verkoop van vuurwerk.