Op verzoek van [eiser] heeft mr. [B.] aan [eiser] bij brief van 25 juli 2000 advies uitgebracht over de (fiscale) gevolgen van het overlijden van [A.] voor de v.o.f. Handelsonderneming [eiser] (hierna: de vof), waarvan [A.] tot haar overlijden vennoot was, en de (fiscale) mogelijkheden bij voortzetting van de onderneming door [Kind2]. In dit advies is onder meer het volgende vermeld:
"Van groot belang voor de kwijtschelding [rechtbank: van successierecht bij voortzetting van het firma-aandeel van [A.] door [eiser] of [Kind2]] is dat u de nalatenschap, zoals die wordt bepaald door het testament, verwerpt. Het gevolg is dan dat u zelf kan kiezen welke vermogensbestanddelen u wenst te verkrijgen (…) In dat geval is het dus mogelijk uw dochter de onderneming toe te scheiden met behoud van de vrijstelling. Daarbij zal [Kind2] in het geval de onderneming meer waard is dan haar erfdeel (…) wegens overbedeling een schuld krijgen aan [Kind1] en u. Wanneer [Kind2] daadwerkelijk de onderneming gaat voortzetten en dit naar verwachting minimaal 5 jaar volhoudt, verdient ons inziens verwerping van de nalatenschap de voorkeur.
(…)
Om bij het toedelen van het firma-aandeel aan [Kind2] de kwijtschelding en uitstel van betaling voor het successierecht in stand te houden is het noodzakelijk dat u de nalatenschap verwerpt.
(…)
Alternatief: (…)
De vraag is echter of in dat geval het toescheiden van de onderneming aan [Kind2] de meest optimale wijze van voortzetten van de V.o.f. is. De fiscale wet bevat namelijk een faciliteit die het mogelijk maakt om op verzoek uw eigen firma-aandeel in de V.o.f. zonder fiscale afrekening over te dragen aan [Kind2]. (…)
Ons advies aan u is derhalve de navolgende constructie toe te passen (in de navolgende volgorde):
(…)
2. Op grond van de ouderlijke boedelverdeling uit het testament krijgt u de gehele nalatenschap van uw echtgenote toegescheiden en krijgen uw dochters een vordering op u. Beide dochters krijgen derhalve hetzelfde. Daarbij krijgt u het firma-aandeel van uw echtgenote toegescheiden waarover 'gewoon' fiscaal wordt afgerekend;
(…)
De voordelen van bovenstaande constructie zijn dat u de nalatenschap niet hoeft te verwerpen, wat toch tot een zekere complexiteit zou leiden, het voordeel van een ouderlijke boedelverdeling blijft in stand samen met de kwijtschelding en uitstel van betaling, en de nalatenschap wordt eerlijk verdeeld.
Wij zijn ons bewust dat, door de complexiteit van de materie, het vorenstaande zeker een aantal vragen bij u zal oproepen. Wij stellen dan ook voor de verdeling van de nalatenschap samen met notaris [gedaagde] te bespreken."