Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De procedure
2.De feiten
dat zij zich wenschen te vormen tot eene “Commissie voor aanleg en beheer van eene RK begraafplaats” aldaar, ten einde te voldoen aan den wensch van tenminste vele Katholieke ingezetenen;
erkennen uwe nu reeds bij deze als Commissie en alzoo als eene onder bisschoppelijkoppertoezigtgezag staande kerkelijke instelling.”
Artikel 2. Het doel der Stichting is bij voortduring te zorgen dat de Roomsch Katholieke ingezetenen, behoorende tot de parochieën van Alkmaar, op gewijde aarde en volgens de voorschriften der Roomsch Katholieke Kerk kunnen worden begraven. Daartoe zal uit en met de fondsen of eigendommen der Stichting worden aangelegd een afzonderlijk kerkhof voor Roomsch Katholieken.
den, zoomede het aan derden afstaan van het recht van begraving in een bepaalde grafruimte zullen door het bestuur der instelling bij afzonderlijke reglementen worden bepaald. Deze reglementen zullen niet van kracht zijn tenzij goedge [onleesbaar] digheid den Bisschop van Haarlem of diens wettigen plaatsbekleeder.
- de op charitatief en maatschappelijke gebied bestaande katholieke, zowel parochiale als niet-parochiale, instellingen van liefdadigheid, worden geregeerd door een voor ieder bisdom geldend Algemeen Reglement voor de besturen der parochiale en andere katholieke instellingen van liefdadigheid;
- dat de omstandigheden zich op dit gebied zodanig hebben gewijzigd, dat het gewenst is een nieuwe regeling te treffen;
- dat de bestaande voor ieder bisdom geldende reglementen worden vervangen door één regeling die geldt voor de hele Nederlandse R.K. Kerkprovincie.
1. Kerkelijke rechtspersonen zijn (canon 114, par. 1):
- gehelen van personen, ook genoemd kerkelijke verenigingen;
- gehelen van zaken, ook genoemd autonome kerkelijke stichtingen.
Kerkelijke rechtspersonen worden onderscheiden in publieke en private kerkelijke rechtspersonen.
Publieke kerkelijke rechtspersonen zijn rechtspersonen die door het bevoegd kerkelijk gezag worden opgericht om binnen te voren vastgestelde grenzen namens de kerk de hun eigen met het oog op het openbare welzijn toevertrouwde taak te vervullen (canon 116 par. 1)
Private kerkelijke rechtspersonen zijn rechtspersonen die door katholieken zijn begonnen en waaraan door het bevoegd kerkelijk gezag bij decreet kerkelijke rechtspersoonlijkheid wordt verleend (canon 116 par. 2).”
) worden beschouwd als publieke kerkelijke rechtspersonen. Vooralsnog blijven hun door de Bisschoppenconferentie of de Bisschop goedgekeurde statuten van kracht. De statuten van deze kerkelijke instellingen dienen indien nodig binnen drie jaar na het tijdstip van inwerking treding van deze Algemene Bepalingen aangepast te worden aan deze Algemene Bepalingen. De Bisschoppenconferentie of de Bisschop zal naar de normen van het recht beslissen of de bepalingen voor de publieke kerkelijke rechtspersonen van toepassing zijn dan wel die voor de private kerkelijke rechtspersonen. Registratie van deze instellingen in de zin van artikel 18 zal tegelijkertijd plaats vinden.”
3.Het verzoek
4.Het tegenverzoek
5.De beoordeling
erkennen uwe nu reeds bij deze als Commissie en alzoo als eene onder bisschoppelijkoppertoezigtgezag staande kerkelijke instelling.”
- door het bestuur van de Barbarastichting op te stellen reglementen (artikel 2);
- de benoeming van bestuursleden (artikel 3, derde alinea);
- de door het bestuur vastgestelde jaarlijkse financiële rekening en verantwoording (artikel 8).
brengen mee dat de rechter op een daartoe gedaan verzoek kan volstaan met het uitspreken van een verklaring voor recht, mits deze blijft binnen de grenzen van genoemde wetsbepaling en zich beperkt tot de vaststelling van de rechtsverhouding in geschil tussen de verzoeker en de verweerder.