Uitspraak
RECHTBANK NOORD-NEDERLAND
uitspraak van de meervoudige kamer van 7 juli 2016 in de zaak tussen
[eiser] , wonende te [woonplaats] , eiser
Procesverloop
Overwegingen
) van de afdeling A&G te bevorderen. Eiser heeft zich op enig moment onttrokken aan dit traject en hieraan niet verder deelgenomen.
Bij mail van 14 april 2015 is door [naam] aan eiser bericht dat zij het op prijs zou stellen als in het vervolg communicatie niet direct naar de medewerker wordt verstuurd als de procedure niet duidelijk is. Bij mail van 15 april 2015 (8.18 uur) is door [naam leidinggevende] aan eiser bericht dat zij zich bij deze mail aansluit en dat het mailbericht naar de klant op zijn minst onhandig is.
(…)
Ik vind nu dat het zo echt niet langer meer kan en dat de verhoudingen inmiddels ernstig verstoord zijn geraakt. Het vertrouwen in [eiser] dat een goede samenwerking nog mogelijk is, is helemaal weg.’
- eiser veelvuldig is gewezen op het feit dat zijn manier van communiceren door zowel collega’s als medewerkers als onplezierig en zelfs intimiderend wordt ervaren, zonder dat dit tot verbetering heeft geleid;
- eiser een training op dit punt heeft gevolgd zonder noemenswaardig effect;
- eiser zich heeft onttrokken aan een verbetertraject.
duurzaam verstoorde arbeidsverhouding, oftewel een verstoorde relatie die wezenlijk is voor de functievervulling en niet meer is te herstellen. Het is aan het bevoegd gezag om te motiveren waarom de ontslaggrond bij een bepaalde ambtenaar wordt toegepast.
onherstelbare, verstoorde arbeidsverhoudingtussen eiser en zijn collega’s.
De rechtbank begrijpt het bestreden besluit aldus dat, kort gezegd, de klachten, inclusief de verklaringen van de arbeidsdeskundigen [naam] en [naam] over hun samenwerking met eiser, de aflatende deelname van eiser aan een verbetertraject, de onenigheid tussen [naam leidinggevende] en eiser over een te gebruiken jaargespreksformulier en de FML en een omschrijving van de verhouding tussen eiser en [naam leidinggevende] en enkele incidenten die zich tussen hen zouden hebben voorgedaan, weergegeven in het door [naam leidinggevende] in het onder 1.12. genoemde schrijven, de feiten en omstandigheden zouden zijn die hebben geleid tot de door verweerder gestelde onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie tussen eiser en diverse collega’s, maar met name zijn leidinggevende [naam leidinggevende] .
13 november 2014. De rechtbank stelt vast dat het jaargesprek wel heeft plaatsgevonden, maar dat [naam leidinggevende] hiervan geen verslag heeft opgesteld. Hoewel juist tijdens dit jaargesprek de wrijving tussen [naam leidinggevende] en eiser op dit punt aan de orde kon worden gesteld en vastgelegd, is dit niet gebeurd. Een niet ingevuld jaargespreksformulier is in dit geval onvoldoende om een verstoorde relatie mee te onderbouwen.
‘Er is echter nagelaten dit allemaal schriftelijk vast te leggen. [naam leidinggevende] was bang dat schriftelijke vastlegging alleen maar escalerend zou werken, en tot eindeloze discussies zou leiden, en heeft lang gehoopt dat de situatie zich uiteindelijk ten goede zou keren. Bovendien heeft de intimiderende opstelling van [eiser] [naam leidinggevende] bang en terughoudend gemaakt.’
verstoorde arbeidsverhoudingtussen eiser en zijn collega’s mee te onderbouwen.
ernstig verstoord.
1.12. genoemde schrijven kan worden geconcludeerd dat sprake is van een
onherstelbare, verstoorde arbeidsverhoudingtussen eiser en [naam leidinggevende] , die maakt dat eiser ontslag kan worden gegeven op grond van artikel 12.12 van de CAO [CAO] . De rechtbank overweegt in dat kader als volgt.
Beslissing
De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 7 juli 2016.