Op 22 februari 2022 heeft de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak gedaan in de zaak tussen Huisartsenpraktijk Noordscheschut en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen. De zaak betreft een omgevingsvergunning voor de bouw van een kunstwerk in de vorm van een tram, dat is geplaatst op de hoek van het Zwarte Dijkje en de Tramweg in Noordscheschut. Eiser, de huisarts, heeft bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning, omdat hij geluidsoverlast ervaart van het kunstwerk, dat als ontmoetingsplek voor buurtbewoners is bedoeld.
De rechtbank heeft vastgesteld dat het kunstwerk in strijd is met het bestemmingsplan, maar dat verweerder een omgevingsvergunning kan verlenen voor een 'bouwwerk, geen gebouw zijnde'. Eiser betoogde dat het kunstwerk wel als gebouw moet worden aangemerkt, maar de rechtbank oordeelde dat het kunstwerk geen dichte wanden heeft en dus niet onder de definitie van 'gebouw' valt volgens de Woningwet.
De rechtbank heeft echter geoordeeld dat verweerder de ruimtelijke effecten van het kunstwerk onvoldoende heeft onderzocht, met name de geluidsoverlast die het kunstwerk veroorzaakt. De rechtbank heeft het bestreden besluit vernietigd en verweerder opgedragen om binnen twaalf weken een nieuw besluit te nemen, waarbij rekening moet worden gehouden met de uitspraak en een nieuwe belangenafweging moet worden gemaakt. Eiser heeft recht op vergoeding van het griffierecht en de proceskosten, die door verweerder moeten worden betaald.