Beoordeling beroepsgronden
Niet in geding is dat verweerder, gelet op het Activiteitenbesluit, bevoegd was om maatwerkvoorschriften aan Go Planet op te leggen. Eisers kunnen zich echter - kort samengevat - niet met het bestreden besluit verenigen, omdat zij vinden dat hun belangen niet, althans onvoldoende, bij de afweging zijn meegewogen. Zo heeft verweerder naar de mening van eisers onvoldoende rekening gehouden met bestaande geluidsoverlast door activiteiten op het terrein van de UT, voetbalwedstrijden in de Grolsch Veste en de nabijgelegen cinema en ijshal. In dat verband wijzen eisers er op dat evenementen steeds vaker gelijktijdig plaatsvinden, waardoor sprake is van cumulatie van overlast, niet alleen door geluid maar ook anderszins, bijvoorbeeld door lichtuittreding van de Grolsch Veste, terwijl de geluidsoverlast in het buitengebied groter is. De controle en handhaving door gemeente en politie is volgens eisers ontoereikend, waardoor het opleggen van voorschriften geen nut heeft.
Volgens eisers is er wel een toetsingskader, te weten de Handreiking, waarin ook aandacht wordt geschonken aan de cumulerende effecten en ingevolge welke een straftoeslag van 10 dB(A) voor muziekgeluid moet worden toegepast. De Geluidnota van de gemeente Enschede is niet meer geldig en de Nota “Evenementen met een luidruchtig karakter”, opgesteld door de Inspectie Milieuhygiëne Limburg te Heerlen, is niet van toepassing. Voorts zijn eisers het niet eens met de keuze/positionering van de referentiepunten.
De rechtbank overweegt dienaangaande als volgt.
De inrichting van Go Planet is gevestigd aan het Colosseum 70 op het Industrieterrein Business & Science Park en Kanaalzone te Enschede en maakt deel uit van de zogenoemde “Funstreet”. Go Planet is een inrichting die zich richt op het organiseren van evenementen als beurzen, tentoonstellingen en congressen op divers gebied. De inrichting is gehuisvest in één gebouw, bestaande uit drie hallen die gelijktijdig in gebruik kunnen zijn.
In de directe omgeving van Go Planet bevinden zich verder voetbalstadion de Grolsch Veste, bioscoop Cine Star, een overdekte ijsbaan en de spoorlijn Enschede-Hengelo met station Drienerlo.
De afstand van de dichtstbij gelegen woningen van eisers, te weten de woning van eiser [naam] ([adres]) en de woning van eiser [naam] ([adres]) tot de inrichting bedraagt 375 meter respectievelijk 885 meter. Volgens de Geluidnota liggen deze woningen in het gebiedstype “Buitengebied”. Bij deze gebiedstypering geldt een richtwaarde voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau van 45, 40 en 35 dB(A) in respectievelijk de dag-, avond- en nachtperiode. Deze richtwaarde geldt ter plaatse van geluidgevoelige objecten of op een afstand van 50 meter van de inrichting indien binnen die afstand geen sprake is van geluidgevoelige objecten. De inrichting zelf, alsmede het gebied binnen 50 meter van de grens van de inrichting is gelegen in het gebiedstype “Ongezoneerd bedrijfsterrein”. Binnen 50 meter van de inrichting is geen sprake van woningen. Hierdoor gelden op deze afstand richtwaarden voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau van 55, 50 en 45 dB(A) in respectievelijk de dag-, avond- en nachtperiode.
In het akoestisch onderzoek van ingenieursbureau Aveco de Bondt is de geluidsbelasting berekend op de twee meest nabijgelegen woningen ([adres]) en op een vijftal referentiepunten rond de inrichting. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen een representatieve bedrijfssituatie en een incidentele bedrijfssituatie. Onder een incidentele bedrijfssituatie, die maximaal 12 maal per jaar voorkomt, wordt een concert/muziekfeest in hal 1 (voormalige grote zaal) verstaan. Voor beide situaties zijn zowel het langtijdgemiddel-de beoordelingsniveau als de maximale geluidsniveaus berekend.
Blijkens het akoestisch onderzoek van Aveco de Bondt kan in de representatieve bedrijfs-situatie worden voldaan aan de van toepassing zijnde richtwaarden. In de incidentele bedrijfssituatie (concert/muziekfeest) wordt alleen de richtwaarde ter plaatse van de woning [adres] van 35 dB(A) in de nachtperiode met 1 dB(A) overschreden. Deze woning ligt op 200 meter afstand van de inrichting. Dit is overigens niet de woning van één van eisers. Bij de woning van eiser [naam] aan de [adres] wordt de richtwaarde van 35 dB(A) in de nachtperiode niet overschreden. Aangenomen mag worden dat daarom ook bij de op nog grotere afstand van de inrichting gelegen woningen, waaronder die van eiser [naam], geen sprake is van overschrijding van de richtwaarden.
Ter plaatse van referentiepunt 12 wordt de richtwaarde met 2, 4 en 9 dB(A) overschreden in de dag-, avond- en nachtperiode. Hierbij dient te worden vermeld dat de richtwaarden formeel gelden op een afstand van 50 meter van de inrichting. Referentiepunt 12 ligt, vanwege de bereikbaarheid met het oog op de handhaafbaarheid, op 30 meter van de inrichting. Dit betekent dat op 50 meter afstand lagere waarden zullen worden vastgesteld. Voorts is volgens Aveco de Bondt van belang dat het toepassen van de muziektoeslag in incidentele bedrijfssituaties binnen inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer in Enschede achterwege wordt gelaten in die gevallen waarin wordt getoetst aan de Geluidnota.
Tussen partijen is niet in geschil en ook de rechtbank gaat ervan uit dat Aveco de Bondt is aan te merken als deskundig onderzoeksbureau met betrekking tot geluid. De rechtbank is niet gebleken van concrete aanknopingspunten voor twijfel aan de juistheid of volledigheid van het rapport van Aveco de Bondt, reden waarom verweerder dat rapport aan zijn besluit tot het opleggen van maatwerkvoorschriften aan Go Planet ten grondslag heeft mogen leggen. Daarbij tekent de rechtbank aan dat de becijfering van eiser [naam] in het nadere beroepschrift niet is te zien als een contra-expertise door een deskundige.
Eisers hebben slechts met algemene stellingen en niet met een deskundigenrapport of op een andere wijze onderbouwd dat de geluidsvoorschriften voor hen leiden tot een onaanvaardbare geluidsoverlast.
Mede gezien de incidentele geringe overschrijding van de richtwaarde voor de nachtperiode en mede gelet op de afstanden van de woningen van eisers tot de inrichting, is de rechtbank van oordeel dat verweerder in redelijkheid de maatwerkvoorschriften aan Go Planet heeft kunnen opleggen. Daarbij tekent de rechtbank aan dat de normen die in de Geluidnota zijn opgenomen op onderdelen, zoals voor representatieve bedrijfssituaties en incidentele bedrijfssituaties in het buitengebied, lager zijn dan de normen die in het Activiteitenbesluit zijn opgenomen. Go Planet blijft binnen de normering van het Activiteitenbesluit waar het gaat om de representatieve bedrijfssituaties en overschrijdt deze met 1 dB(A) ten aanzien van slechts één woning op 200 meter van de inrichting, niet zijnde een woning van eisers, voor zover het gaat om incidentele bedrijfssituaties.
De geluidsbelasting bij de maatgevende dichtstbij gelegen woningen [adres] en [adres] voldoet voorts aan de in de Nota genoemde waarden. Daarmee is tevens gewaarborgd dat aan het volgens de Nota maximaal toelaatbare niveau van 45 dB(A) tussen 23.00 en 01.00 uur en 25 dB(A) van 01.00 tot 07.00 uur binnen in de nachtperiode wordt voldaan. Voorts vindt de overschrijding ten hoogste 12 keer per jaar plaats, hetgeen in overeenstemming is met de Handreiking.
Hetgeen eisers in beroep hebben aangevoerd leidt niet tot een ander oordeel, gelet op het volgende.
Ten aanzien van de stelling dat het bestreden besluit niet in stand kan blijven omdat verweerder niet heeft gemotiveerd waarom van andere beoordelingsperioden is uitgegaan dan genoemd in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit, overweegt de rechtbank dat de woningen van eisers volgens de Geluidnota in het gebiedstype “Buitengebied” liggen. In verband met het veelal agrarische karakter van de in het gebiedstype “Buitengebied” voorkomende inrichtingen gelden voor dit gebiedstype afwijkende beoordelingsperioden. In het akoestisch onderzoek is deze etmaalindeling gehanteerd. De inrichting zelf ligt in het gebiedstype “Niet-gezoneerd industrieterrein”, waarvoor de beoordelingsperioden gelden volgens de Geluidnota zoals genoemd in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit.
Wat betreft het niet toepassen van de muziekcorrectie van 10 dB(A) heeft verweerder ter zitting verklaard dat deze straftoeslag alleen wordt toegepast ten aanzien van reguliere bedrijfssituaties en niet meer in incidentele bedrijfssituaties, waarbij wordt aangesloten bij de Nota. In die Nota gaat het erom of sprake is van onduldbare geluidshinder. Dit is een fysiek criterium, waarbij een theoretische toeslag van 10 dB(A) geen functie heeft. Daarbij is verder opgemerkt dat ook blijkens jurisprudentie de toepassingsruimte voor de Nota verder kan gaan dan het beoordelen van evenementen in de buitenlucht. Verweerder gebruikt die Nota als kader voor de beoordeling van de vraag of en wanneer sprake is van onduldbare hinder bij incidentele bedrijfssituaties als hier aan de orde. De rechtbank acht deze toelichting toereikend.
Ter zitting heeft verweerder desgevraagd verklaard dat de geldigheidstermijn van de Geluidnota op 15 januari 2013 is verlengd totdat een nieuwe nota is vastgesteld. Verweerder heeft de Geluidnota dan ook mede aan zijn besluit ten grondslag kunnen leggen.
Toetsing aan de Nota is in jurisprudentie bij herhaling geaccepteerd en de rechtbank ziet geen aanleiding om daar in dit geval anders over te oordelen.
De keuze voor de referentiepunten op 50 meter van de inrichting heeft te maken met het gebiedstype waarin deze referentiepunten gelegen zijn. In de Geluidnota zijn voorwaarden gesteld op grond waarvan gebieden worden aangewezen waarin de in de nota opgenomen geluidsnormen gelden, die afwijken van de beoordelingswaarden volgens het Activiteitenbesluit. Het beleid van de gemeente Enschede is dat de gebiedsgerichte normen voor alle inrichtingen gelden op de dichtstbijzijnde geluidgevoelige objecten of, als die objecten op grotere afstand ligt, op 50 meter vanaf de grens van de inrichting. De geluidgevoelige objecten die in het onderzoek van Aveco de Bondt zijn beoordeeld liggen alle op meer dan 50 meter van de inrichting. Dat de referentiepunten niet alle op 50 meter van de grens van de inrichting liggen - referentiepunt 12 ligt niet op 50 meter, maar op 30 meter van de inrichting - heeft te maken met eerdere onderzoeken waarin de ligging van de referentiepunten vanuit het oogpunt van handhaafbaarheid op bereikbare plaatsen zijn gelegd.
Aan het standpunt van eisers dat geluidemissie van de inrichting is onderschat gelet op de omvang van het gebouw, de positionering van het dak ten opzichte van de referentiepunten en de afstands- en bodemdemping, kan geen doorslaggevende betekenis worden toegekend, nu eisers hun stelling op deze punten niet hebben onderbouwd met een deskundig tegenrapport.
Het feit dat in maatwerkvoorschrift 1.1.3 een woord lijkt te zijn weggevallen doet naar het oordeel van de rechtbank niet af aan de duidelijkheid van de inhoud en strekking van dat maatwerkvoorschrift, namelijk dat de incidentele bedrijfssituaties (met andere woorden: evenementen met een luidruchtig karakter) die gedurende het kalenderjaar zullen plaatsvinden zijn vermeld, inclusief aard, aanvangs- en eindtijd. Er is dan ook geen reden om aan te nemen dat de evenementen als een verrassing zullen komen voor eisers.
Verder is betoogd dat ten onrechte geen rekening is gehouden met de omstandigheid dat naast de 12 keer per jaar waarop overschrijding van de algemene geluidsnormen mag plaatsvinden, ook op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening 2009 nog twee individuele festiviteiten zijn toegestaan, waardoor de inrichtingshouder 14 keer of meer per jaar de mogelijkheid krijgt om meer geluid te maken. Tegen de twee extra evenementen per jaar die op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening 2009 mogelijk zijn, kunnen eisers in rechte opkomen indien zich zodanige evenementen voordoen. In het kader van de belangenafweging heeft verweerder daaraan geen doorslaggevende betekenis hoeven geven.
Dat de controle en handhaving door gemeente en politie ontoereikend is, waardoor het opleggen van voorschriften geen nut zou hebben, is, wat daar verder van zij, een handhavingsaspect dat buiten de omvang van dit geding blijft.
Conclusie
Gelet op het vorenstaande is de rechtbank van oordeel dat verweerder in redelijkheid heeft kunnen besluiten de in geding zijnde maatwerkvoorschriften aan Go Planet op te leggen en dat verweerder daarbij voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden. Het bestreden besluit kan daarom in stand kan worden gelaten. Het beroep van eisers is ongegrond.
Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.