3.2.Kort gezegd gaat het in deze zaak om het volgende.
3.2.1.Op 23 mei 2000 heeft de notaris een leveringsakte verleden, waarbij de gemeente [gemeente] (hierna: de gemeente) aan een vastgoedbedrijf (hierna: het vastgoedbedrijf) percelen grond gelegen in het plangebied “ [A] ” in [gemeente] heeft overgedragen. Het project in dit plangebied zag op de ontwikkeling van 763 woningen (te realiseren in woonblokken en in een woontoren genaamd [woontoren] ”, verder: de woontoren), 1.298 parkeerplaatsen en enkele algemene voorzieningen.
3.2.2.De notaris heeft op 14 december 2004 een akte gepasseerd, waarbij (i) een perceel grond gelegen in bovenvermeld plangebied is gesplitst in appartementsrechten en (ii) een splitsingsreglement is vastgesteld.
3.2.3.Het vastgoedbedrijf en klager hebben in mei 2005 een koop-/aannemingsovereenkomst gesloten met betrekking tot een appartementsrecht in de woontoren. In deze overeenkomst staat onder het kopje ‘aanvullende bepalingen’ onder meer het volgende:
“Artikel 26
Parkeren
Het parkeerrecht behoort bij het appartement. Zij voor verdere informatie de (concept) akte van splitsing.
Artikel 27
Groenvoorzieningen Park
Het park is collectief eigendom van alle bewoners in [A] . De rechten en plichten van de bewoners ten aanzien van het gemeenschappelijke park worden vastgelegd in een akte van Mandeligheid. Alle bewoners leveren een financiële bijdrage om in het onderhoud van het park te voorzien. Deze bewonersbijdrage is opgenomen in de VON prijs van het appartement, gebaseerd op een onderhoudsplan voor de komende 50 jaar, voor een bedrag van € 4311,-- incl. BTW.”
3.2.4.Klager heeft bij akte van levering van 18 augustus 2005, verleden door notaris
[Z] (hierna: [Z] ), een kantoorgenoot van de notaris, een appartementsrecht in de woontoren verkregen, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de woning met buitenruimte en verdere aanbehoren op de zeventiende verdieping alsmede met een berging en parkeerplaats in het souterrain. In de desbetreffende akte staat verder onder meer vermeld:
“(..) Koper is er mee bekend dat in verband met het nog in ontwikkeling zijnde ” [gebied] ”, de mandeligheid voor het totale plangebied zal worden gevestigd uiterlijk twee (2) maanden nadat definitief is komen vast te staan hoe de inrichting van het ” [gebied] ” zal luiden.(..)”
3.2.5.Op 31 juli 2007 heeft [Z] een akte van mandeligheid verleden.
3.2.6.De vereniging van eigenaren van de woontoren (verder: de VvE) heeft het initiatief genomen om de onder 3.2.2. vermelde akte (verder: de splitsingsakte) te laten aanpassen. De reden hiervoor lag in het feit dat de feitelijke situatie betreffende de woontoren niet overeenkwam met de omschrijving in de splitsingsakte, in het bijzonder wat de ligging van de parkeerplaatsen betrof (niet in het souterrain maar op een – gedeeltelijk overdekt – buitenterrein). De notaris heeft op verzoek van de VvE een conceptakte van rectificatie opgesteld en aan de appartementseigenaren verstuurd.
3.2.7.Nadat op een algemene ledenvergadering van de VvE onvoldoende stemgerechtigden aanwezig bleken om de rectificatie in stemming te brengen, heeft de meerderheid van de aanwezige leden ingestemd met het voorstel om de beoogde rectificatie voor te leggen aan de rechter.
3.2.8.Naar aanleiding van een door drie eigenaren van een appartementsrecht in de woontoren (tevens leden van de VvE) ingediend verzoek heeft de kantonrechter in de rechtbank Utrecht bij beschikking van 21 maart 2012 bevolen de splitsingsakte te wijzigen conform de aan die beschikking gehechte conceptakte van rectificatie. Tegen deze beschikking is geen hoger beroep ingesteld.
3.2.9.De notaris heeft vervolgens de leden van de VvE een conceptakte van rectificatie toegezonden met het verzoek de bijgaande volmachten te ondertekenen en te retourneren.
3.2.10.Klager heeft de notaris geen volmacht retour gezonden. Daarop hebben enkele leden van de VvE aan de kantonrechter verzocht een persoon aan te wijzen die klager (en ook nog andere personen) zou vertegenwoordigen. Dat verzoek is toegewezen.
3.2.11.Op 14 mei 2013 heeft de notaris de rectificatieakte gepasseerd.
4. Standpunt van klager
Klager verwijt de notaris het volgende.
1. De notaris heeft verzuimd om aan klager kenbaar te maken dat hij als partijnotaris heeft gehandeld ten gunste van de gemeente en het vastgoedbedrijf.
2. De notaris heeft de vrije mededinging belet door de notariskosten niet in rekening te brengen indien men voor zijn kantoor koos.
3. De notaris heeft toegestaan dat het vastgoedbedrijf in strijd met een kwalitatieve verplichting de parkeerplaatsen op een gedeeltelijk overdekt buitenterrein heeft gerealiseerd in plaats van onder de woontoren.
4. De notaris heeft frauduleus gehandeld door buiten medeweten van de belastingdienst
€ 4.311,- in de koopprijs op te nemen ten behoeve van de afkoop van het onderhoud van het openbaar groen.
5. De notaris had klager moeten informeren over de onjuistheid van de akten.
6. De notaris heeft informatie over de ongeoorloofde constructie achtergehouden/verzwegen en diverse akten niet aan klager verstrekt.
7. De notaris heeft klager bij de levering van het appartementsrecht op 18 augustus 2005 geen overzicht verstrekt van de bij het appartementsrecht behorende bijzondere lasten en verplichtingen. Dit overzicht heeft hij ook niet op een later moment alsnog toegezonden gekregen.
8. De notaris heeft de mandeligheid niet (tijdig) gevestigd.
9. De notaris heeft geweigerd vijf procent van de aanneemsom aan klager uit te keren.
10. De notaris heeft zichzelf geprobeerd vrij te pleiten door een vrijwaring op te nemen in de rectificatieakte.
11. De notaris heeft tijdens de algemene ledenvergadering oneerlijke voorlichting gegeven en de appartementseigenaren onder valse voorwendselen oneerlijk beïnvloed.
12. De notaris heeft het bevel van de kantonrechter in de rechtbank Utrecht op onjuiste wijze uitgevoerd door zonder toestemming van de hypotheekhouders de rectificatieakte te passeren.