Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
Mijn cliënte is het advocatenkantoor [bedrijf] B.V. ( [bedrijf] ). Het kantoor heeft twee aandeelhouders, te weten [bedrijf] B.V. en [naam 1] Advocatuur B.V. [naam 1] , aandeelhouder en bestuurder van [naam 1] Advocatuur B.V., is de overblijvende partner van het kantoor, nadat [naam 4] (enig aandeelhouder en bestuurder van [bedrijf] BV.) op 26 juni 2021 een einde aan zijn leven heeft gemaakt. [naam 1] is mijn contactpersoon en staat in de cc van deze mail.
En dank [naam 2] dat je hiervoor in het weekend beschikbaar bent.
[hof – wat volgt is een correctie op enkele onderdelen in de e-mail van [naam 3] ]
Nogmaals veel dank voor de tijd die je zojuist op je vrije dag voor mij hebt vrijgemaakt. Graag maak ik a.s. donderdag 9:30 persoonlijk kennis bij jou op kantoor.
Morgen hoop ik je te kunnen sturen:
(…)
De bedoeling is dat jullie waardebepaling (en het bijgevoegde taxatierapport van de inventaris) als bijlage aan de koopovereenkomst wordt gehecht, en dat niemand ooit durft om daar iets lelijks over te zeggen.”
(…)
Ons dringende advies is om de (of een) accountant de cijfers op te laten maken volgens de consistente gedragslijn van de afgelopen jaren. Of en in welke mate er sprake is van verlies hangt af van bovenstaande punten. De mate van verlies zal ook de belangrijkste pijler zijn in de discussie over voortzetting of overname van de onderneming. Om die reden zou je cijfers moeten willen hebben die deugdelijk (onderbouwd) zijn en buiten alle twijfel verheven zijn qua juistheid. De route die je nu loopt leidt daar niet naartoe.”
(…)
Nogmaals heel expliciet: de cijfers moeten op orde zijn! Dit is ook een belangrijke maatstaf voor het inroepen van bestuurdersaansprakelijkheid. Het doen van een transactie op basis van liquidatiewaarde of andere waarderingsgrondslag terwijl de cijfers niet op orde zijn is een groot risico voor jou. Wij gaan geen waarderingsuitspraak doen als er geen deugdelijke cijfers zijn.”