“ZAAK A (parketnummer eerste aanleg 16/653495-13)
(…)
1. een proces-verbaal (pag. 5 e.v.) inhoudende - zakelijk weergegeven - als verklaring van aangever [betrokkene 1] , namens [A] B.V. te Utrecht, d.d. 27 juni 2013:
Op dinsdag 4 juni 2013 omstreeks 11:00 uur kreeg ik een brief gedateerd op 3 juni 2013 van gerechtsdeurwaarders-incassobureau [B] [b-straat 1] te Utrecht.
Ik zag in de brief staan dat er op 3 april 2013 executoriaal derdenbeslag was gelegd op het inkomen van een medewerker van mijn bedrijf te weten [A] gelegen aan de [a-straat 1] te Utrecht. Ik ben hier directeur. Ik zag dat dit beslag werd gelegd door [C] . Dit bedrijf had het executoriale beslag uit handen gegeven aan bovenstaand deurwaarders kantoor. Ik las dat dit beslag betrekking zou hebben op mijn financieel manager [verdachte] woonachtig aan de [c-straat 1] te [plaats] . [verdachte] was op dat moment ruim 3 jaar bij ons in dienst. [C] is de oude werkgever van [verdachte] . Ik las dat ik erop geattendeerd werd dat ik nog niet had voldaan aan mijn wettelijke verplichtingen om het loonbeslag in te houden van het salaris van [verdachte] .
Het is mij nooit bekend geweest dat [verdachte] schulden of beslagen had. Ik wist niets van het feit dat wij loonbeslag moesten leggen. Ik heb dezelfde middag gebeld met [betrokkene 2] van [B] met het verzoek mij verdere informatie te geven omtrent deze zaak gezien ik van niets afwist. Ik heb verzocht op kopieën van de correspondentie die plaats had gevonden volgens [betrokkene 2] .
Deze kopieën heb ik nog dezelfde dag op mijn email adres binnen gekregen. Ik zag dat er een brief gedateerd op 2 april 2013 was verstuurd door het gerechtsdeurwaarderskantoor. Ik las dat op executoriale titel er beslag gelegd moest worden. Ik zag dat het bijgevoegde formulier getekend en ingevuld had moeten worden door mij. Ik zag dat er uit mijn naam het bijgevoegde formulier was ingevuld. Ik zag dat iemand dit formulier had ingevuld op 2 mei 2013 met een stempel van ons bedrijf. Op dit formulier moest ingevuld worden of er al loonbeslag lag en wat [verdachte] verdiende et cetera.
Ik zag in mijn mailbox nog een bijlage met een brief. Deze brief is zogenaamd door mij verstuurd op 2 mei 2013. In deze brief zou ik hebben aangegeven dat in hierbij de stukken aangeleverd zou hebben. Aan deze brief zat tevens een formulier vast met de berekening van de beslagvrije voet en gegevens omtrent het inkomen van [verdachte] .
Ik zag dat er wederom uit mijn naam het formulier was ingevuld en dit keer ook was ondertekend. Deze handtekening is niet van mij en ik heb dit formulier nog nooit onder ogen gekregen. Ik heb niemand toestemming gegeven namens mij iets in te vullen of te ondertekenen. De datum waarop dit formulier is ingevuld staat op 2 mei 2013. Ik was op dat moment op vakantie in Rome.
Ik zag dat er nog een brief in de bijlage van de email zat. Deze brief was gedateerd op 13 mei 2013. Ik zag dat dit een brief was van [B] gericht wederom aan mij. Ik heb deze brief nooit onder ogen gekregen. Ik zag dat er in deze brief stond dat zij niet akkoord gingen met de beslagvrije voet omdat de gegevens van de partner van [verdachte] nog niet binnen waren en hij naar later blijkt het vakantiegeld niet heeft meegerekend.
Naar mijn idee heeft [verdachte] , opzettelijk correspondentie achtergehouden in zijn eigen voordeel. Ik ben hierdoor niet in staat geweest om het derden beslag uit te laten voeren. [verdachte] is zelf verantwoordelijk voor het overmaken van de lonen bij ons en alle financiële zaken hieromheen. Tevens deed hij de verwerking van de post waardoor hij alle ruimte had om de brieven te onderscheppen. De stempel van het bedrijf is ook in zijn bezit.
2. een geschrift: een kopie van een brief van [A] aan Gerechtsdeurwaarders-Incassobureau [B] te Utrecht, d.d. 02-05-2013 (pag 10) inhoudende:
BETREFT;
Uw dossier 136146-DB
DATUM 02-05-2013
Geachte heer/mevrouw
In de bijlage alle relevante stukken ingevuld retour.
Met vriendelijke groet,
[A] B.V.
[betrokkene 1]
Directeur (handtekening)
(opmerking hof: op de brief staat ook een stempel, klaarblijkelijk van geadresseerde: ONTVANGEN 03 MEI 2013)
3. een geschrift: een kopie van een Bijlage ten behoeve van Gerechtsdeurwaarders-Incassobureau [B] te Utrecht, d.d. 02-05-2013 (pag 14) inhoudende:
Betreft: OPGAVE UITKERING/SALARIS
Inzake: [C] B.V./ [verdachte]
Dossiernummer: 136146
Gegevens conform de artikelen 475b/475g Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering met betrekking tot;
[verdachte]
[c-straat 1]
[plaats]
geboortedatum [geboortedatum] -1958
BS-nummer [003]
(...)
Aldus Ingevuld door:
(bedrijfs)naam evt. stempel: [A] B.V., [a-straat 1] , [postcode] Utrecht (Bedrijfsstempel: [A] B.V.)
Plaats en datum: Utrecht 2-5-2013
4. een geschrift: een deel van een verklaring betreffende het gelegde beslag (pag 13) inhoudende:
Deze verklaring is naar waarheid op 2-5-13 afgelegd en verzonden aan:
de onder 1 genoemde advocaat
deurwaarder
ingeval van ondertekening voor een rechtspersoon of als vertegenwoordiger:
Naam: [betrokkene 1]
Voornaam: [betrokkene 1]
Functie: directeur
Ondertekening evt. firmastempel
(ondertekening en firmastempel [A] B.V.)
5. een proces-verbaal (pag. 5 e.v.) inhoudende - zakelijk weergegeven - als verklaring van verdachte:
M: Ik toon u een brief "Opgave Uitkering/Salaris".
V: Herkent u deze brief?
A: Ja, die heb ik ingevuld. Dat is ook mijn handschrift.
M: Ik toon u een formulier, ingevuld op 2 mei 2013.
V: Herkent u dit formulier?
A: ja die heb ik ook ingevuld.
M: U heeft de twee brieven met als datum 2 mei 2013 gedateerd en verklaarde dat het [betrokkene 1] zijn handtekening was. [betrokkene 1] verklaarde, dat hij op 2 mei 2013 op vakantie was.
V: Wat kun je daarover verklaren?
A: Hij was inderdaad een paar dagen weg,
(bewijsoverweging: het hof begrijpt dat verdachte heeft verklaard dat hij de gegevens betreffende zijn salaris heeft ingevuld. De overtuiging dat verdachte ook de handtekening en het stempel heeft gezet baseert het hof op de overige bewijsmiddelen en de verklaring van verdachte voor zover die betrekking heeft op de vakantie van [betrokkene 1] ).
6. de verklaring van de verdachte, afgelegd ter terechtzitting van het gerechtshof van 6 maart 2019, voor zover inhoudende:
De gegevens die op het derdenbeslag waren ingevuld, zijn (...) door mij ingevuld.
(...)
Ik heb het op kantoor ingevuld.
ZAAK C (parketnummer in eerste aanleg 16/659620-16)
(…)
13. een proces-verbaal (pag. e.v.) inhoudende - zakelijk weergegeven - als verklaring van aangever [betrokkene 1] , namens [A] B.V. te Utrecht, d.d. 24 juni 2013:
Ik ben namens de benadeelde gerechtigd tot het doen van aangifte.
21 december 2009 hebben wij [verdachte] aangenomen als Financieel manager op onze administratie. In deze functie beheerde hij de debiteuren, crediteuren en grootboek van onze bedrijf.
Vorige week 4 juni 2013 heb ik een brief ontvangen van Gerechtsdeurwaarders- Incassobureau [B] inzake [verdachte] . In de brief stond: "In bovenstaande zaak hebben wij op 3 april 2013 executoriaal derdenbeslag onder u gelegd. Voor zover kunnen nagaan hebben wij echter geen enkele betaling van u ontvangen." zie ook bijlage 1.
Ik wist van geen executoriaal derdenbeslag dus ik heb direct contact opgenomen met [B]
heeft op mijn verzoek het betreffende arrest toegestuurd en de correspondentie die met mij gevoerd zou zijn. Voor het gehele arrest zie bijlage 2 in de aangifte.
In het arrest op blad 3 staan onder andere dat [verdachte] van juni 2003 tot december 2008 naast zijn loon onregelmatig extra bedragen heeft ontvangen. Het ging daarbij om betalingen van de ING rekening van [C] met rekeningnummer [004] naar de Abn Amro van [verdachte] met rekeningnummer [001] . Ik heb toen het rekeningnummer [001] toen nagetrokken in onze boekhouding en heb gezien dat er vanaf 24-02-2012 tot 10-05-2013 betalingen zijn gestort naar dit nummer. Ik kan slechts 16 maanden digitaal terugkijken bij de ING. Ik heb contact opgenomen met [betrokkene 3] van de ING Utrecht en hij vertelde mij dat er vanaf 21-01-2011 bedragen naar dit rekeningnummer zijn doorgesluisd. Ik voeg een betaaloverzicht van de ING betaalrekening toe aan de aangifte. In het betaaloverzicht is duidelijk af te lezen dat [verdachte] betalingen doet onder valse namen steeds naar hetzelfde rekeningnummer [001] . Hij doet dit zelf of laat dit doen. Hij gebruikt hier de namen [D] , [E] , [F] . De betaalde bedragen zijn door [verdachte] in zijn functie als boekhouder geboekt op onjuiste grootboeknummers. Dit is door [betrokkene 4] van [G] bevestigd. De autobedrijven bestaan wel maar het rekeningnummer is bij de bedrijven niet bekend. Hij gebruikt hier als betalingskenmerk meestal: volgens afspraak [betrokkene 5] . [betrokkene 5] zijn de initialen van ons groot aandeelhouder [betrokkene 5] .
[betrokkene 5] is echter niet van deze betalingen op de hoogte. Uit controle van de boekhouding door [betrokkene 4] is gebleken dat het tot nu toe om een bedrag van ongeveer 160.000 euro blijkt te gaan.
14. een geschrift: een rekeningoverzicht van de INGbank (pag 21 e.v) inhoudende:
Afschrijvingen: [001]
1 maart 2007 t/m 1 maart 2016
(opmerking hof: de oudste afschrijving dateert van 23 december 2009, de meest recente van 10 mei 2013)
[A] BV
[005]
Totaal af: € 167.516,74
15. de verklaring van verdachte ter terechtzitting van het hof, zakelijk weergegeven:
Het klopt dat er een bedrag van honderdzevenenzestigduizend euro naar mijn rekening is geboekt.
16. een geschrift: een rekeningoverzicht van de INGbank (pag 24 e.v) inhoudende:
Af & Bij; [002]
02 september 2010 t/m 28 oktober 2012
[A] BV
[005]