Conclusie
1.Inleiding
biljetvermelde gecombineerde bedrag aan inkomstenbelasting en premie is het
totalebedrag aan inkomstenbelasting en premie over het jaar 2011 waarvan voor de berekening van de navorderingsaanslag is uitgegaan. Die vermelding betekent niet dat ook premie is nagevorderd. Aangezien alleen inkomstenbelasting is nagevorderd, kan belanghebbende zich tegen de navorderingsaanslag niet met succes verweren met het argument dat eerder bij de aanslag te veel premie is geheven. Zie 4.29-4.33 voor dit een en ander.
2.De feiten en het geding in hoger beroep
3.Het geding in cassatie
materieelalleen nog bestaat uit IB) nog met succes het standpunt kan worden ingenomen dat teveel PVV is geheven” (cursivering in het origineel).
4.Beschouwing
Vooraf
geenvaststelling van het belastbaar inkomen in. [16] Het aanslag
biljetvermeldt dat inkomen doorgaans wel, maar – uit oogpunt van een aanslag – is de vermelding van dat inkomen slechts een element van de (cijfermatige) motivering van een aanslag, net zoals het tarief en de eventuele heffingskorting(en).
mutatis mutandisook voor een navorderingsaanslag. Op deze plaats belicht ik dat ook een navorderingsaanslag inkomstenbelasting
nietde vaststelling van een gecorrigeerd inkomen inhoudt noch een vaststelling van het totale belastbaar inkomen over het desbetreffende jaar. Ook een navorderingsaanslag behelst slechts de vaststelling van een bedrag aan verschuldigde inkomstenbelasting. Extra belichting verdient dat bij een navorderingsaanslag die vaststelling
niethet bedrag aan totaal verschuldigde inkomstenbelasting over het desbetreffende jaar inhoudt, maar alleen het bedrag aan nagevorderde belasting zijnde – kort gezegd – de eerder te weinig geheven belasting. Dat is immers het bedrag dat de inspecteur kan navorderen (vgl. art. 16(1) AWR). Doorgaans zal het (navorderings)aanslag
biljetwel (onder meer) het totale belastbaar inkomen en het totaal in dit jaar verschuldigde inkomstenbelasting vermelden, maar – uit oogpunt van een navorderingsaanslag – zijn die gegevens slechts elementen van de (cijfermatige) motivering van een navorderingsaanslag.
opeen (navorderings)aanslagbiljet staat, moet worden onderscheiden van de inhoud van een (navorderings)aanslag.
biljetis vermeld. Dat daarop een gecombineerd bedrag aan inkomstenbelasting en premie is vermeld, hoeft niet te betekenen dat de navorderingsaanslag bestaat uit een gecombineerd bedrag. Ik kom daarop terug (4.31). Overigens wordt ook in de uitspraak van het Hof niet steeds een scherp onderscheid gemaakt tussen (de inhoud van) de navorderingsaanslag en (de inhoud van) het navorderingsaanslagbiljet. [17]
heffingmaar wel van dezelfde – want: gecombineerde –
aanslag. In zoverre is de gecombineerde aanslag aan te merken als een meerledig besluit. Met andere woorden, deze aanslag valt uiteen in twee besluitonderdelen: het ene betreft de afzonderlijke heffing van belasting, het andere betreft die van premie. Dat volgt uit HR BNB 2012/43 [31] , waarin de Hoge Raad net zo min interne compensatie mogelijk acht tussen loonbelasting en premie volksverzekeringen die zijn geheven bij een gecombineerde naheffingsaanslag. Dit is niet mogelijk in bezwaar want anders verlaat de inspecteur de grondslag van het bezwaar, waartoe art. 7:11(2) Awb hem beperkt. Het is ook niet mogelijk in (hoger) beroep want anders treedt de rechter buiten de grenzen van het geschil, waartoe art. 8:69(1) Awb hem beperkt:
biljetvermelde gecombineerde bedrag aan inkomstenbelasting en premie is het
totalebedrag aan inkomstenbelasting en premie over het jaar 2011 waarvan voor de berekening van de navorderingsaanslag is uitgegaan. Die vermelding betekent niet dat ook premie is nagevorderd. Daarvoor is van belang of het totale bedrag aan premie waarvan voor de berekening van de navorderingsaanslag is uitgegaan, hoger is dan het bedrag aan premie dat geheven is bij de (primitieve) aanslag. En dat is niet het geval (zie 4.30). Dit een en ander neemt niet weg dat het navorderingsaanslagbiljet bepaald niet duidelijk is, noch wat betreft het bedrag van de navordering (4.11) noch wat betreft de samenstelling van dat bedrag want daarvoor is vergelijking met de aanslag nodig (vgl. 4.30).
alsde navorderingsaanslag alleen betrekking heeft op de inkomstenbelasting, een premie-verweer niet mogelijk is. Belanghebbende benadrukt namelijk dat het in dit geval “alleen [gaat] om een verlaging van het besluitonderdeel dat betrekking heeft op de PVV”. Uit het voorgaande volgt (echter) dat de navorderingsaanslag niet een op de premie betrekking hebbende besluitonderdeel kent dat verlaagd kan worden.