4.16.1.In de verklaring van [gedaagde 2] staat vermeld:
‘Ik, [gedaagde 2], verklaar het volgende:
a.
Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot, en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en
leeftijd van eventuele kinderen)?
In 1998 was ik 50 jaar oud. Samen met mijn man heb ik twee kinderen. Zij zijn van 1969 en 1974. De jongste, onze zoon woonde toen nog thuis. Ik had verschillende krantenwijken.
Mijn man werkte bij de [werkgever].
Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
Voor de eerste contracten waarop mijn man heeft meegetekend is er iemand bij ons thuis geweest. Wij dachten te sparen voor een hoog rendement en zijn daar toen op ingegaan. De latere contracten heb ik zelfstandig afgesloten zonder overleg. Ik wilde sparen voor een
woning waar ik alleen zou kunnen wonen. De relatie met mijn man was op dat moment
moeilijk dus ik wilde op eigen benen staan. Deze overeenkomsten zijn na telefonisch contact schriftelijk tot stand gekomen. Ik ging steeds meer krantenwijken lopen en daardoor heb ik eerst nog twee afgesloten en later nog drie stuks.
Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
Ik heb de overeenkomsten betaald met mijn krantengeld. Ik liep vijf wijken en ik dacht, dat tikt mooi aan. De inleg kwam van onze ING-rekening. Dat was onze gezamenlijke bankrekening.
Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Vlak voor het eindigen van drie van mijn contracten kreeg ik bericht dat ik een schuld had aan Dexia. Ik was ontzettend verbaasd en boos. Ik moest het mijn man toen wel vertellen dat ik veel meer overeenkomsten had afgesloten. Wanneer dat was weet ik niet uit herinnering, maar die overeenkomsten zouden drie jaar lopen. Ik heb toen ook een boze brief gestuurd naar Dexia. Mijn man was ook teleurgesteld en boos.
Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:
Naast de rekening bij de ING had ik nog een krantenrekening. Daar kwam mijn krantengeld op binnen en moest ik de lopers van betalen. Mijn salaris maakte ik dan over op de gezamenlijke rekening. Ik weet niet of die rekening toen al en/of was en of mijn man een pas had. Wij gingen geld halen bij de bank en betaalde met contant geld in de winkels.
Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Wij ontvingen allebei salaris. Dat was het.
Wie verzorgde in het betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
Ik verzorgde de volledige financiële administratie. Ik hield in de gaten wat waarheen moest en hoeveel er op de rekening moest blijven staan. Ik regelde alle acceptgiro’s en beheerde de rekening. Mijn man had ploegendiensten en vergat vroeger vaak rekeningen te betalen. Ik
hield niet van aanmaningen dus ik heb de hele financiële administratie op mij genomen.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?
Ik verzorgde alle betalingen. Betalen van rekeningen. Mijn man deed weleens boodschappen als hij uit het werk kwam. Hij betaalde dan met contant geld. Met de rekening en afschriften had hij niets te maken.
i.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met
bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van beiden heeft ooit (hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer bankafschriften?Ik borg de afschriften op in een mapje van de ING. Ik maakte de bankpost open controleerde die. Mijn man keek daar nooit naar. Post op mijn naam opende mijn man niet. De post van Dexia die ook op onze beiden namen stond opende ik alleen.
Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en wie ondertekende deze?
Ik verzorgde zelf de belastingaangifte. Ik had daar geen hulp bij. Mijn man hoefde deze ook niet te ondertekenen. Wij hadden een miniem salaris, dus ik weet niet zeker of wij in die jaren aangiften deden. Mijn krantengeld werd toen niet meegenomen in de aangifte.
Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een
hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid van de contracten aan de orde gekomen?
Nee, wij hebben niets geleend. Wij hadden een huurwoning.
Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een
pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Nee, mijn man had een ‘vrouwverzekering’. Ook had mijn man pensioengeld via de werkgever.
Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Misschien als er een auto gekocht moest worden of andere grote uitgave. Over de administratie en financiën vertelde ik verder niets. (…).’.
4.16.2.In de verklaring van [gedaagde 1] staat vermeld:
‘Ik, [gedaagde 1] , verklaar het volgende:
a.
Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot, en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en leeftijd van eventuele kinderen)?
In juli 1998 was ik 51 jaar oud. Wij hebben twee kinderen. Onze zoon woonde nog thuis. Onze dochter niet meer, zij was al getrouwd. Ik werkte op het [locatie], ik was daar werkzaam als [functie]. Mijn vrouw runde een uitgiftepunt van de kranten.
Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
Samen met mijn vrouw had ik een spaarplan afgesloten bij Dexia, althans dat dachten wij. Daarvoor is iemand bij ons thuis geweest. Het zou sparen zijn met een goed rendement.
Maar mijn vrouw is daar later mee doorgegaan zonder dat ik daar iets van wist. Zij heeft dus nog meer contracten gesloten waarvan ik niets wist.
Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
Ik heb begrepen dat zij het met krantengeld heeft betaald. Ik wist daar niets van alleen. Ik bemoei mij niet met de financiën. Nu nog steeds niet.
Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Dat was 2002. Mijn vrouw vertelde mij dat ze schulden had bij Dexia. Zij had overeenkomsten afgesloten die met een schuld zouden eindigen. Ik begreep toen voor het eerst dat mijn vrouw nog meer van die dingen had afgesloten. Ik wist alleen van onze gezamenlijke contracten die ik ook had meegetekend. Wij waren toen wel in paniek dat alles in de schuld zou eindigen. Ik heb daarover op werk gesproken en toen bleek dat deze kwestie ook een paar weken daarvoor op televisie was geweest bij Radar. Dat ben ik toen gaan opzoeken. Toen werd pas duidelijk dat er niet werd gespaard maar geleend.
Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:
op welke na(a)m(en) was deze gesteld,
wie had daarvan een pas?
voor welke uitgaven/betalingen werd deze bankrekening gebruikt?
Wij hadden gewoon één rekening bij de ING. Misschien hadden wij ook nog een rekening bij de Rabo. Ik weet niet of wij toen al pasjes hadden. Mijn vrouw gebruikte volgens mij de cheques. Die schreef zij uit. Voor de contante uitgaven haalden wij volgens mij gewoon geld bij de bank.
Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Alleen mijn salaris. Dat kwam volgens mij op de ING-rekening binnen. Mijn vrouw ontving haar geld volgens mij op een aparte rekening. Daar heb ik mij eigenlijk nooit in verdiept. Dat deed mijn vrouw gewoon heel goed en daar had ik vertrouwen in.
Wie verzorgde in het betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
Dat verzorgde mijn vrouw allemaal. Mijn vrouw was heel intelligent. Zij had een lijstje en had alles goed uitgesplitst. Ze had allemaal potjes. Nu nog. Ze houdt een soort kasboek bij en elk bonnetje moet bewaard blijven. Ik hoefde niets op financieel vlak te doen. Ik kan dat niet goed, maar ik ben goed met mijn handjes.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?Ik had meestal gewoon geld. Contant geld waar ik mijn uitgaven mee deed. Alle overboekingen met de rekening regelde mijn vrouw.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van beiden heeft ooit (hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer bankafschriften?Dat deed mijn vrouw ook allemaal. Zij borg alles op in de map die zij boven heeft. Post opende ik niet. Ik wist niet dat er allemaal betalingen aan Dexia waren.
Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en wie ondertekende deze?
De belastingaangifte deed mijn vrouw ook. Ze had daar geen hulp bij. Nu helpt onze dochter. Als ik moest tekenen, dan deed ik dat gewoon. Zoals ik al zei, vertrouwen in mijn vrouw en er zelf ook geen interesse in.
Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid van de contracten aan de orde gekomen?
Nee, volgens mij hebben wij geen leningen. Mijn vrouw spaarde altijd voordat er iets gekocht werd.
Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Ik betaalde pensioen via mijn werk vanaf mijn 18e jaar. En ik had een verzekering voor het geval mijn vrouw zou wegvallen.
Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Het kopen van een nieuwe auto bijvoorbeeld. Ik was zelf automonteur dus ik voelde aan wanneer er veel kosten zouden aankomen en dan wist mijn vrouw hoeveel geld er was voor het kopen van een nieuwere auto. Wij leefden heel zuinig. Wat ik kon repareren, repareerde ik. (…).’.