Uitspraak
1.Stichting GGNET
1.De procedure in hoger beroep
- De tussenbeschikking van 18 oktober 2021 en de eindbeschikking van 21 december 2021 van de kantonrechter in de deelgeschilprocedure, de dagvaarding van 8 mei 2023 in de bodemprocedure met de in al deze uitspraken genoemde stukken en het vonnis van 7 juni 2023 van de kantonrechter
- de dagvaarding in hoger beroep
- de memorie van grieven
- de memorie van antwoord tevens memorie van grieven in het voorwaardelijk incidenteel hoger beroep met producties
- de memorie van antwoord in het voorwaardelijk incidenteel hoger beroep, tevens akte uitlaten producties
- het verslag (proces-verbaal) van de mondelinge behandeling die op 29 januari 2025 is gehouden.
2.Kern van de zaak
3.De verzoeken aan en de beslissing van de kantonrechter
4.De vorderingen bij en de beslissing van het hof
5.De motivering van de beslissing in hoger beroep
Beleid-
waarbij risicotaxatie vooral benoemd wordt. Risicotaxatie is onvoldoende/niet toegepast. Geen signaleringsplan aanwezig. Onderbuikgevoel is wel benoemd naar elkaar, maar multidisciplinair te weinig aandacht geweest voor vervolgstappen (objectivering/acties/etc.) n.a.v. van dit gevoel.
Onveilige cultuur-
waarmee bedoeld wordt dat men elkaar niet altijd aanspreekt op onveilig werken, zoals het bespreken en uitzetten van acties of consequenties bij risicosignalen van patiënt. Bespreken van onveiligheid signalen (onderbuikgevoel/geen hand geven/intimideren) en dit MD evalueren geeft gemeenschappelijke werkelijkheid waarop passend beleid gemaakt kan worden.
Accommodatie-
kantoor is klein/smal, weinig bewegingsruimte, geen
Materiaal defect – alarmering functioneerde wel, maar tekst in pieper is slecht af te lezen, zodat locatie niet duidelijk is. Bij gebruik telefoon, vallen de nummers weg als separeerbel gaat.
Er is onvoldoende verband gelegd tussen escalatie signalen-
zie punt organisatorische factoren
Overdracht-
assisterende afdelingen geven aan dat zij de wens hebben om korte overdracht van elkaar te hebben op bijzonderheden. Nu wist niemand wat er speelde.
Assertiviteit-
zie punt organisatorische factoren
Risicotaxatie-
zie punt organisatorische factoren
1.Visie en uitgangspunten ten aanzien van agressie en geweld in GGNet
2.Omgaan met agressie en geweld
In een paar tellen heeft de dader veel schade toegebracht. Het ging allemaal zo snel.” In 5.3. hiervoor is beschreven wat er op de bewuste dag is voorgevallen en dit is ook terug te lezen in de aangifte waarin over het geweldsincident het volgende is opgenomen. “
De client, (…), kwam binnen lopen en zei op een dwingende manier dat hij nu naar het ziekenhuis te Leiden wilde en daar een bepaalde arts wilde spreken. [naam4] zei tegen hem dat het nu het paas weekend was en dat dat nu niet ging lukken. Hij liep weg naar zijn kamer. Zijn kamer is tegenover het kantoortje. Erg kort daarna kwam die client weer terug en liep langs [naam4] direct mijn kant op. Hij begon gelijk te slaan, tenminste dat dacht ik. Ik heb toen niet gezien dat hij een vork in zijn handen had. Ik zag wel dat hij met zijn linkerhand stekende bewegingen maakte in mijn richting, maar ik heb niet gezien dat hij een vork vast had. Ik heb met mijn linkerarm hem proberen af te weren, maar dat lukte niet. Hij bleef mij steken in het gezicht. Ik denk dat hij mij wel 8 tot 10 keer in het gezicht heeft gestoken. Ik heb hem niet terug geslagen, dat durfde ik namelijk niet omdat het een patient betroft. Ik denk dat als ik geweten had dat hij een vork in zijn handen had, dat ik hem dan wel geslagen zou hebben. Op een gegeven moment stopte hij en liep weg zijn kamer in.” In het analyseverslag staat onder meer: “(…)
voor [appellant](dit is [appellant] , toevoeging hof)
zich kon verdedigen heeft D(…) hem al zeker 6x geraakt in het gezicht. Tijdens het verdedigen ook geraakt in arm, schouder en rug.”