4.19.1.In de verklaring van [eiseres] staat vermeld:
“Ik, [eiseres] , verklaar het volgende:
a.
Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en leeftijd van eventuele kinderen)?
Ten tijde van het afsluiten van de eerste overeenkomstwas ik 52 jaar oud. Ik was getrouwd met mijn inmiddels ex-man en samen hebben wij een zoon, geboren in 1976. Hij studeerde en woonde op kamers maar was regelmatig bij mij thuis. Mijn man en ik woonde destijds apart. In die tijd had ik een WAO uitkering en ik ben in 2001 weer gaan werken in de bibliotheek. Mijn man was ambtenaar bij het GAK.
Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
Ik was altijd al geïnteresseerd in aandelen en opties. Ik had gehoord over die overeenkomsten van Dexia. Het waren mooie verhalen en het zou allemaal nog beter worden. Ik vond het dus wel interessant en omdat mijn zoon studeerde dacht ik hem misschien te kunnen helpen. Op dat moment had ik geen hoog inkomen. lk heb een afspraak gemaakt bij de tussenpersoon, een assurantiekantoor in Zwaag, en ben daar heen gegaan. Voor de tweede overeenkomst ben ik nog eens benaderd. Mijn man heb ik niet ingelicht over de overeenkomsten, wij deden beiden ons eigen ding in die tijd.
Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
Ik betaalde het van mijn uitkering, vanaf mijn eigen bankrekening. Die bankrekening stond later ook mede op naam van mijn zoon.
Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Rondom de scheiding is het volgens mij voor het eerst een beetje ter sprake gekomen. Wij zijn in februari 2002 gescheiden. Alles moest verdeeld worden. Ik heb de overeenkomsten bij mij gehouden. Ik weet niet of mijn ex-man precies wist wat het was. Pas rondom het aanmelden bij Leaseproces heb ik hem meer moeten betrekken in de zaken.
Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:
-
op welke na(a)m(en) was deze gesteld?
-
wie had daarvan een pas?
-
voor welke uitgaven/betalingen werd deze bankrekening gebruikt?
lk had destijds twee bankrekeningen op mijn eigen naam. Eén bij de ABN en de andere bij de postgiro. Die laatste was voor terloopse zaken maar het meeste werd van de ABN-rekening betaald. Mijn man had ook een rekening op zijn naam.
Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Mijn WAO uitkering kwam binnen op de postgiro. Andere grote inkomsten had ik niet. Later ben ik samen met mijn zoon een eigen bedrijfje gestart en daar kwamen soms wat inkomsten uit. Het inkomen van mijn man kwam op zijn rekening binnen.
Wie verzorgde in bet betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
Toen wij nog samen woonden verrichtte ik alle financiële administratie. Toen wij apart gingen wonen deed ik mijn eigen administratie. Mijn man deed het zijne. leder betaalde zijn eigen vaste lasten. Dat werkte goed.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?
Wij hadden eigenlijk geen gezamenlijke uitgaven. Onze zoon hielpen wij beiden waar nodig maar overlegden wij wel over. Ik deed mijn uitgaven en mijn man deed de zijne. Dat was zo afgesproken.
i.
Wie van belden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van belden heeft ooit (hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer bankafschriften?
Mijn post kwam binnen op mijn adres en de post van mijn man kwam binnen bij hem. Elkaars post zagen wij niet. Op mijn bankafschriften keek mijn man niet. Mijn man heeft nooit vragen gesteld over post of betalingen van of aan Dexia. Dat kon ook niet want bij had deze ook nooit gezien.
Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en wie ondertekende deze?
Wij hebben jaren ieder onze eigen aangifte ingevuld. Wij hielden ons niet bezig met de aangifte van de ander.
Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid van de contracten aan de orde gekomen?
De hypotheek is na de scheiding over gezet op mijn ex-man. Ik heb mijn deel afgekocht. Ik had altijd een doorlopend krediet. Ik ben niet geconfronteerd met een BKR-registratie.
l. Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Tussen mijn banen in had ik geen pensioen. Bij de bibliotheek bouwde ik wel pensioen op. Mijn man bouwde pensioen op via zijn werk.
m. Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Er was geen overleg nodig, wij hadden afgesproken dat ieder zijn eigen ding kon doen. Wij overlegden voornamelijk als het om onze zoon ging.”
4.19.2.In de verklaring van [eiser] staat vermeld:
“Ik, [eiser] , verklaar het volgende:
a.
Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot, en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en leeftijd van eventuele kinderen)?
1n 1998 was ik 54 jaar oud. Getrouwd met mijn vrouw en samen hebben wij een zoon. Wij woonden toen apart van elkaar. Ik werkte bij het UWV als uitkeringsfunctionaris. Mijn vrouw werkte volgens mij bij de rederij en later bij de bibliotheek.
Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig:?
Nee, daar weet ik niets van
Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Dat was toen ik mee moest werken. Mijn vrouw ging kijken of er nog iets aan te doen was en had daarbij mijn medewerking nodig. Toen is pas alles duidelijk geworden. Rond de scheiding is alles van ons verdeeld, Deze overeenkomsten hebben daar ongetwijfeld bij gezeten maar zeiden mij toen niets.
Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:
op welke na(a)m(en) was deze gesteld;
Wij hadden altijd al een eigen bankrekening. De mijne stond alleen op mijn naam en die van mijn vrouw op die van haar. Wij betaalden ieder onze eigen betalingen. Ik had ook een spaarloonrekening via mijn werkgever.
Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Mijn salaris werd op mijn rekening gestort en een deel ging naar de spaarloonregeling bij mijn werkgever. Het inkomen van mijn vrouw werd op haar eigen rekening gestort.
Wie verzorgde in het betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
Wij hadden geregeld dat wij beiden onze eigen administratie deden. Wij keken niet naar elkaars administratie.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?
Ik deed mijn betalingen met mijn rekening en mijn vrouw deed haar betalingen van haar rekening. Voor onze zoon overlegden wij.
i. Wie van beiden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met
bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van beiden heeft ooit
(hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer
bankafschriften?
Omdat wij in die tijd apart woonden, kregen wij ieder onze eigen post op ons eigen adres. Ik heb geen post van Dexia gezien en ik keek niet op de bankafschriften van mijn vrouw dus betalingen van of aan Dexia heb ik niet gezien.
j. Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en
wie ondertekende deze?
Wij deden beiden onze eigen aangifte. Wij keken elkaars aangifte niet door.
k. Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een
hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid
van de contracten aan de orde gekomen?
Na de scheiding heb ik de hypotheek moeten oversluiten. Ik ben toen niet geconfronteerd met een BKR registratie. Wij hebben geen andere lening gehad dan de hypotheek.
Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Ik bouwde pensioen op. Mijn vrouw werkte halve dagen en was in die tijd iets aan het regelen voor het pensioen. Wij hadden een paar lijfrentepolissen lopen.
Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Wij beslisten samen voor onze zoon, echte gezamenlijk uitgaven deden wij toen niet.”