ECLI:NL:RBDHA:2025:2314
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
In deze uitspraak van de Rechtbank Den Haag, gedaan op 6 februari 2025, wordt het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd beoordeeld. De minister van Asiel en Migratie had de aanvraag niet in behandeling genomen, omdat Duitsland verantwoordelijk was voor de behandeling van de aanvraag. De rechtbank heeft op 22 januari 2025 de zaak behandeld, waarbij eiser en zijn gemachtigde, alsook de gemachtigde van de minister aanwezig waren.
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, wat betekent dat het besluit van de minister in stand blijft. De rechtbank legt uit dat de Dublinverordening bepaalt dat een asielaanvraag niet in behandeling wordt genomen als een andere lidstaat verantwoordelijk is. In dit geval had Nederland een verzoek om terugname aan Duitsland gedaan, dat door Duitsland was aanvaard. Eiser had tijdens de zitting een deel van het medisch dossier van zijn vriendin ingebracht, maar de rechtbank besloot deze stukken buiten beschouwing te laten wegens strijd met de goede procesorde, aangezien eiser deze eerder had kunnen indienen.
Eiser voerde aan dat er in Duitsland sprake is van ernstige tekortkomingen in de asielprocedure en dat hij bij terugkeer naar Duitsland een reëel risico loopt op een behandeling in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De rechtbank oordeelt echter dat eiser niet aannemelijk heeft gemaakt dat Duitsland zijn internationale verplichtingen niet nakomt. De rechtbank concludeert dat de minister terecht heeft geoordeeld dat de aanvraag van eiser niet in behandeling genomen hoeft te worden, en dat de belangen van de kinderen van eiser niet leiden tot een andere conclusie. De rechtbank wijst erop dat de Dublinverordening niet bedoeld is om op reguliere gronden verblijf bij een gezinslid in Nederland te verkrijgen.