2.2.De burgemeester heeft besloten tot de sluiting van unit 7 van het lokaal voor de duur van drie maanden op grond van het bepaalde in artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet. Aanleiding hiervoor is geweest de inhoud van de bestuurlijke rapportage van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) van 28 september 2023. Uit genoemde rapportage komt kort samengevat naar voren dat de KMar op 21 april 2023 een onderzoek is gestart naar aanleiding van informatie van het Crypto Analyse Team (CAT). Uit informatie van het CAT blijkt dat de (middellijk) bestuurder van verzoekster ( [naam 2] ) betrokken is bij smokkel van en handel in verdovende middelen en dat hij gebruik kon maken van malafide medewerkers van luchthaven Schiphol. Hij is op 5 juli 2023 aangehouden. Enkele dagen voor de aanhouding, ontving de KMar informatie waaruit bleek dat hij drugs zou importeren naar Nederland en daarvoor gebruikt maakt van een loods op of nabij luchthaven Schiphol.
Na de aanhouding heeft een doorzoeking plaatsgevonden in unit 7 van het lokaal. In het lokaal stonden diverse goederen. Sommige goederen waren op een vliegtuigkrat geplaatst. In het midden van het lokaal stonden enkele houten kratten. In één van die kratten trof de KMar zes boodschappentassen (bigshoppers) waarin het volgende is aangetroffen:
55 bruinkleurige pakketten (bigshopper van Albert Heijn);
102 bruinkleurige pakketten (bigshoppers van Lidl);
93 bruinkleurige pakketten (bigshoppers van Recycle Naturellement);
12 grote aan elkaar getapete pakketten, onderverdeeld in totaal 120 bruinkleurige pakketten (bigshoppers van Lidl);
129 bruinkleurige pakketten (bigshopper van Coöp); en
155 bruinkleurige pakketten (bigshopper van Lidl).
De verbalisanten hebben enkele pakketten uitgepakt en zij troffen een bruinkleurige, plakkerige substantie aan. De inhoud leek qua kleur en samenstelling op hasj. Zij roken ook een geur die deed denken aan hasj. De verbalisanten hebben de inhoud gewogen. De netto-inhoud van alle bruinkleurige pakketten bedroeg 79.577 gram.
De inhoud van de pakketten is op 13 juli 2023 onderzocht door het Douane laboratorium in Amsterdam. De conclusie luidde:
“Bij het microscopisch onderzoek (HENNEPHARS, Q*) van het materiaal (...) werden voor hennep kenmerkende botanische elementen aangetroffen. Met behulp van goschramatografie met massaselectieve detectie (GCMS-THC) is vastgesteld dat het materiaal THC (tetrohydrocannabinol) en andere voor hennephors kenmerkende stoffen bevat. Noch bij het macroscopisch, noch bij het microscopisch en gaschromatografisch onderzoek werden andere substanties aangetoond.”
Naast het krat waar de verdovende middelen zijn aangetroffen, stond een houten krat waarin de KMar de volgende militaire goederen aantrof:
3 scherf-/kogelwerende vesten; en
7 militaire helmen.
Deze goederen zijn ook inbeslaggenomen, omdat niet duidelijk was van wie de goederen waren en waarvoor deze eventueel bestemd waren. Tot op heden zijn geen documenten overhandigd die verantwoorden dat deze militaire goederen daadwerkelijk voor een legitiem doel bestemd zijn.
Enkele dagen later, toen door het onderzoeksteam camerabeelden in beslag werden genomen bij het lokaal, waren daar twee personen aanwezig. Beide personen hadden antecedenten met betrekking tot de Opiumwet. Eén persoon bleek werkzaam te zijn op luchthaven Schiphol. Zij waren eerder in het onderzoek naar voren gekomen en bleken ook veel interesse te hebben in de camerabeelden.
De KMar vermoedt dat verzoekster het lokaal gebruikt voor het opslaan van grote partijen verdovende middelen, dan wel dat in de loods grote partijen verdovende middelen worden veiliggesteld van binnenkomende vrachtvliegtuigen en op een later tijdstip worden vervoerd naar andere locaties. De KMar vindt het zeer aannemelijk dat het lokaal vaker is gebruikt als opslagplaats van verdovende middelen en ook in de toekomst hiervoor gebruikt zou worden.