4.8.De inspecteur heeft voor alle henneppanden de modus operandi (achtereenvolgens de handelingen 1 tot en met 6) als volgt toegelicht in zijn verweerschrift:
“
Hennepkwekerij één: [adres 2] 467 te [plaats]
1. De eigenaar van de woning heeft verklaard dat hij via het bedrijf [bedrijf 10] in contact is gekomen met [bedrijf 2] (…). Belanghebbende is bestuurder van deze Holding. De makelaar heeft verklaard dat belanghebbende zich in 2012 bij Direct Wonen heeft gemeld omdat hij op zoek was naar woonruimte voor een werknemer van zijn bedrijf [bedrijf 2] (…)
2. Belanghebbende heeft aan de eigenaar van de woning meegedeeld dat de woning is bedoeld voor een werknemer van [bedrijf 2] , de heer [persoon 1] . De heer [persoon 1] is hoofd-programmeur en houdt zich bezig met coderen en versleutelen van bedrijfsinformatie. De heer [persoon 1] moet snel woonruimte hebben (…). De heer [persoon 1] verklaart echter dat hij werkt voor uitzendbureau en als voorbewerker in de bouw (…). Belanghebbende zorgt voor een werkgeversverklaring en een salarisspecificatie voor de heer [persoon 1] op grond waarvan de eigenaar bereid is het pand te verhuren (…).
3. De sleutels van het pand zijn overhandigd aan belanghebbende (…).
4. De allereerste huursom en borg is betaald door [bedrijf 2] . Daarna is de huursom betaald door twee personen: [persoon 2] en [persoon 1] (…).
5. De heer [persoon 1] verklaart dat hij de hennepkwekerij heeft aangelegd en dat hij uit veiligheidsoverwegingen geen namen kan noemen (…).
6. De eigenaar heeft in het huurcontract opgenomen dat hij eenmaal per maand ongevraagd langs kan komen om te controleren of er geen hennepkwekerij in zijn pand zit. Hij heeft dit niet gedaan omdat de keukenleverancier vanaf half juni 2012 bezig was de afzuigkap te vervangen. In werkelijkheid werd de afzuigkap niet door de leverancier maar door twee onbekende mannen vervangen. Verder deelde belanghebbende mee dat er een veiligheidscheck is uitgevoerd en camera’s zijn geplaatst vanwege de vertrouwelijke informatie die zijn bedrijf zou verwerken (…).
7. De eigenaar heeft belanghebbende gemaild op het emailadres [e-mailadres 1] . Belanghebbende belde vervolgens de eigenaar direct op met de mededeling dat dit emailadres niet meer gebruikt mocht worden (…).
Hennepkwekerij twee: De [adres 3] te [plaats]
1. Belanghebbende heeft een makelaar van [makelaar 1] , de heer [persoon 3] , benaderd. De heer [persoon 3] kende belanghebbende al van eerdere verhuur van woningen op de [adres 4] 23 en op de [adres 5] 1 . Belanghebbende en de makelaar hebben samen 12 panden bekeken en belanghebbende heeft hieruit het pand op de [adres 3] gekozen (…).
2. Belanghebbende deelde aan de makelaar mee dat hij onderdak voor zijn werknemers zocht. Belanghebbende heeft aan de eigenaar van de woning meegedeeld dat belanghebbende [persoon 4] in dienst zou nemen en dat zij in het pand zou gaan wonen. [persoon 4] verklaart dat belanghebbende voor een vriend van haar, [persoon 5] , de woning via [makelaar 1] geregeld heeft. Het huurcontract staat echter op naam van [persoon 4] (…).
3. Belanghebbende verklaart bij de Politie dat hij een sleutel van het pand heeft (…). Mevrouw [persoon 4] verklaart dat zij niet bij de sleuteloverdracht aanwezig is geweest. Belanghebbende heeft [persoon 4] de sleutel gegeven en [persoon 4] heeft de sleutel aan [persoon 5] gegeven (…). De makelaar verklaart dat hij de sleutel aan belanghebbende heeft gegeven (…). De eigenaar van de woning verklaart dat omwonenden eigenlijk nooit een vrouw het huis hebben zien ingaan. Zij zagen alleen belanghebbende naar binnen gaan (…).
4. Belanghebbende heeft de eigenaar van het pand meegedeeld dat [bedrijf 7] B.V. garant zou staan voor de betaling van de huur van de woning (…). De makelaar heeft hetzelfde verklaard aan de Inspecteur (…).
Belanghebbende heeft aan de makelaar meegedeeld dat hij eigenaar is van [bedrijf 7] B.V. en dat [persoon 6] zijn compagnon is (…). [persoon 6] heeft verklaard dat hij via zijn bedrijf [bedrijf 7] borg zou staan voor de huurster, [persoon 4] (…). De makelaar kent belanghebbende al langer en wist dat de betalingen altijd goed gingen (…).
5. Op de dag van de ontdekking van de hennepkwekerij is belanghebbende op heterdaad betrapt (…). De buurvrouw heeft een maand eerder meegedeeld dat sinds begin december 2013 de woning driemaal per week wordt bezocht door mannen die rijden in een [auto] met het kenteken [kenteken] (deze auto staat op naam van belanghebbende) en een bedrijfswagen zie (…).
6. De eigenaar verklaart dat belanghebbende het jaarlijkse onderhoud van de ketel op zolder wilde regelen. Ook wilde belanghebbende lamellen op de begane vloer hebben omdat de huurster geen inkijk wilde hebben (…).
7. De makelaar heeft verklaard dat hij na ontdekking van de hennepkwekerij heeft geprobeerd belanghebbende te bereiken, maar dat, dat helaas niet is gelukt (…).
Hennepkwekerij drie: [adres 4] 23 te [plaats]
1. Belanghebbende heeft een makelaar van de [makelaar 1] benaderd (…).
2. [persoon 1] (is dezelfde persoon die het pand op het adres [adres 2] 467 huurde (…)) huurt ook de woning aan de [adres 4] 23 (…). De eigenaar verklaart dat eerst [persoon 1] en met ingang van 1 augustus 2013 [persoon 6] de woning huurde (…). De commercieel manager van de [makelaar 1] heeft in een telefoongesprek met de Politie verklaard dat in het dossier van de [adres 4] 23 zijn opgenomen de huurovereenkomst met [persoon 1] , een kopie van het identiteitsbewijs van [persoon 1] , een kopie van de salarisspecificatie en werkgeversverklaring van [persoon 1] (…). De werkgever van [persoon 1] is [bedrijf 2] . Ook van [persoon 6] zijn in het dossier opgenomen een kopie van zijn paspoort, een salarisspecificatie en dat hij werknemer bij [bedrijf 2] is (…).
3. Geen gegevens over aan wie de sleutel is overgedragen.
4. De heer [persoon 6] heeft verklaard dat hij de huur ophaalde bij een Marokkaanse jongen. Deze betaalde de huur contant. [persoon 6] stortte vervolgens het geld op de rekening van zijn zoon en zijn zoon betaalde dan de huur (…).
5. De hennepkwekerij is op 11 maart 2014 aangetroffen op zolder en volgens de Politie was het pand bewoond. Het ligt daarom in de rede dat de hennepkwekerij onder toezicht stond van de huurder, de heer [persoon 6] . De heer [persoon 6] deelt aan de Politie mee dat hij niet weet wat hij moet zeggen nu de Politie hem verantwoordelijk houdt voor de hennepkwekerij (…).
6. Belanghebbende laat (via de makelaar) de eigenaar weten dat het onderhoud aan de CV ketel niet uitgevoerd kan worden omdat [persoon 1] niet thuis is.
Belanghebbende zal laten weten wanneer het onderhoud uitgevoerd kan worden.
De eigenaar heeft aan de Politie meegedeeld dat hij niet meer naar binnen kon omdat de sloten vervangen waren (…)
7. Geen gegevens over bekend.
Hennepkwekerij vier: [adres 5] 1 te [plaats]
1. De eigenaren hebben het pand verhuurd via de [makelaar 1] (…). De makelaar van de [makelaar 1] heeft verklaard dat hij belanghebbende kent van de verhuur van de woningen [adres 4] 23 en [adres 5] 1 (…).
2. De huurder is volgens de gegevens van de makelaar [persoon 7] . De [makelaar 1] heeft een huurdersverklaring, een bevestiging van de huur en een checklist huurder verstrekt en op al deze documenten staat het emailadres van belanghebbende vermeld (…). De heer [persoon 7] heeft aan de Politie meegedeeld dat hij op verzoek van belanghebbende de woning op zijn naam heeft laten huren (…).
3. De sleutel is overgedragen aan belanghebbende (…).
4. De makelaar heeft verklaard dat de huurpenningen altijd op tijd werden betaald (…). Op 2 november 2013 wordt de eerste huurtermijn betaald op de bankrekening van de [makelaar 1] (…).
5. Volgens de aangifte van een medewerker van [bedrijf 8] heeft iemand met de sleutel op 19 februari 2014 de monteurs binnengelaten om de heraansluiting te laten plaatsvinden (…). Gelezen de beschrijving van de aangetroffen persoon en het werkjournaal van de medewerker van [bedrijf 8] (…) ben ik van mening dat op 19 februari 2014 belanghebbende de monteurs heeft binnengelaten. Belanghebbende werd zenuwachtig en wilde weg gaan. Uiteindelijk ging belanghebbende mee naar de zolder en daar werd een hennepkwekerij aangetroffen. Na het aantreffen van de hennepkwekerij verliet belanghebbende het pand.
6. Op 10 februari 2014 mocht een monteur van [bedrijf 8] niet naar binnen. Belanghebbende deelde hem mee dat hij (ondanks de meerkosten) zijn werkzaamheden buiten moest uitvoeren (…).
7. [persoon 7] kreeg rekeningen van de gemeente en het energiebedrijf in verband met een hennepkwekerij. De heer [persoon 7] heeft (zonder succes) geprobeerd belanghebbende te bellen. Uiteindelijk is de heer [persoon 7] verhaal gaan halen bij belanghebbende (…).
Hennepkwekerij vijf: [adres 6] 9 te [plaats]
1. Bedrijfsmakelaar, de heer [persoon 8] van [makelaar 3] heeft verklaard dat hij het bedrijfspand heeft verhuurd aan belanghebbende (…).
2. Volgens de makelaar heeft belanghebbende verklaard dat hij het pand wilde gaan gebruiken voor 3D printing. Belanghebbende deelde mee dat zijn compagnon, [persoon 6] , het pand op zijn naam ging huren. Bij de ondertekening van het huurcontract op het kantoor van de makelaar waren belanghebbende, [persoon 6] en de eigenaar van het bedrijfspand aanwezig. [persoon 6] tekende de huurovereenkomst. De heer [persoon 6] heeft ook het pand [adres 4] 23 gehuurd (…). Volgens de eigenaar van het pand had belanghebbende duidelijk de leiding (…).
3. De sleutel is overgedragen aan de heer [persoon 6] (…).
4. De makelaar heeft bij de Politie verklaard dat hij weet dat de huur netjes elke maand is overgemaakt naar de eigenaar (…). De betalingen kwamen van [persoon 16] , bankrekeningnummer: [rekeningnummer 1] . [persoon 16] is de zoon van de heer [persoon 6] (…).
5. Volgens de makelaar heeft belanghebbende nog enkele keren contact gehad met de eigenaar (…).
6. De eigenaar heeft belanghebbende twee maal op zijn bedrijfsadres bezocht. Belanghebbende deelde de eigenaar mee dat [bedrijf 7] B.V. iets had uitgevonden waarvoor [bedrijf 7] B.V. een wereldwijd patent had; allemaal “top secret”. De eigenaar mocht het pand niet betreden (…).
7. De eigenaar kon belanghebbende (na de ontmanteling van de hennepkwekerij) niet meer bereiken (…).
Hennepkwekerij zes: [adres 7] 606
1. Belanghebbende heeft op 22 maart 2013 met de makelaar het pand bezocht.
Op 29 maart bezoekt belanghebbende met zijn zakenpartner en de makelaar het pand. Op 8 mei 2013 stuurt de makelaar de definitieve huurovereenkomst naar belanghebbende en de eigenaar van het pand (…). De eigenaar verklaart dat hij het hele pand aan belanghebbende heeft verhuurd (…).
2. Belanghebbende heeft bij de Politie verklaard dat hij bedrijfsadviseur is en dat hij bemiddeld kan hebben tussen een makelaar en een bedrijf [bedrijf 9] (…). De contactpersoon van het bedrijf, [persoon 11] , heeft de huurovereenkomst getekend. Zij verklaart echter dat zij zich niet kan herinneren dat zij die overeenkomst getekend heeft. Mevrouw [persoon 11] heeft verklaard dat zij op verzoek van belanghebbende dit bedrijf heeft opgestart. Het bedrijf en de rekening van het bedrijf stonden op haar naam, belanghebbende beschikte ook soms over de bankpas. Volgens haar regelde belanghebbende alles (…).
3. Belanghebbende en de makelaar verklaren dat de sleutels in mei 2013 aan belanghebbende zijn overgedragen (…).
4. De eigenaar van het pand en de makelaar hebben verklaard dat tot mei 2014 de huur altijd op tijd is betaald (…). Mevrouw [persoon 11] heeft verklaard dat belanghebbende het geld voor de huur op haar rekening stortte of het bedrag contant aan haar gaf. In dat geval moest zij het geld eerst op haar rekening storten. Vervolgens maakte zij dan het geld voor de huur over (…). De eigenaar verklaart dat belanghebbende de huur betaalde (…).
5. Belanghebbende heeft verklaard dat hij een paar keer in het bedrijfspand is geweest om de administratie op te halen. Ook zegt hij dat hij in januari of februari 2014 in het pand is geweest (…).
6. Geen gegevens over bekend.
7. Na ondertekening van de huurovereenkomst heeft de makelaar niets meer vernomen van belanghebbende (…). Mevrouw [persoon 11] heeft geprobeerd belanghebbende telefonisch te bereiken, echter hij reageerde niet (…). Ook de heer [persoon 12] (katvanger) heeft belanghebbende nog proberen te bereiken, echter zonder resultaat (…).
Hennepkwekerij zeven: [adres 8] 84 te [plaats]
1. De eigenaar van het pand heeft bij de Politie verklaard dat zijn makelaar, [makelaar 4] , belanghebbende mevrouw [persoon 11] heeft aangedragen als huurster. De eigenaar heeft de huurster van het pand, [persoon 4] [rechtbank: bedoeld is mevrouw [persoon 11] ], niet gesproken (…).
2. De eigenaar heeft verklaard dat mevrouw [persoon 11] het huurcontract heeft getekend. Hij heeft een aantal gesprekken met belanghebbende gevoerd.
Mevrouw [persoon 11] heeft hij niet gesproken (…). Mevrouw [persoon 11] bevestigt dit tijdens haar verhoor door de Politie. Zij deelt verder dat zij er geen benul van had dat er hennepkwekerijen in de panden aan de [adres 7] 606 en aan de [adres 8] 84 zaten. Zij is ook nooit binnen geweest (…).
3. De sleutel is overgedragen aan belanghebbende (…).
4. De huur, zo verklaarde de eigenaar, werd elke maand netjes betaald via de bank (…). Mevrouw [persoon 11] verklaarde dat belanghebbende het geld voor de huur bij haar kwam brengen. Zij stortte het geld dan op een ING rekening en via internetbankieren betaalde zij dan de rekening aan de eigenaar (…).
5. Geen gegevens over.
6. Mevrouw [persoon 11] noch de eigenaar zijn in het pand geweest tijdens de verhuur (…).
7. De accountant van belanghebbende heeft na de ontdekking van de hennepkwekerijen op [adres 7] 606 en de [adres 8] 84 nog regelmatig geprobeerd contact op te nemen met belanghebbende. Ondanks al deze pogingen heeft hij nooit meer iets van belanghebbende vernomen (…).”.
De inspecteur heeft de modus operandi onder meer onderbouwd met de volgende documenten:
- processen-verbaal van de Politie betrekking hebbend op de henneppanden;
- een schema van vennootschappen waarmee belanghebbende in verband kan worden gebracht;
- huurovereenkomsten betreffende henneppanden;
- huurderverklaringen;
- verslagen van en e-mails betreffende gesprekken van de inspecteur met eigenaars van de henneppandenmet medewerkers van verhuurbemiddelingskantoren, medewerkers van energiemaatschappijenen een accountant.