Ontbinding arbeidsovereenkomst en vrijheid van meningsuiting in de academische context
14 maart 2025De RUG vroeg ontbinding van de arbeidsovereenkomst met Werkneemster op basis van een verstoorde arbeidsverhouding. Het hof oordeelde dat er geen causaal verband was tussen haar essay en het ontbindingsverzoek, en bevestigde de ontbinding.
ECLI:NL:PHR:2025:226
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Merkenrechtelijke geschil tussen Bestseller A/S en OFM B.V. over het gebruik van de merknaam ONLY
21 februari 2025Merkenrechtelijke zaak tussen Bestseller A/S en OFM B.V. over het gebruik van de merknaam ONLY, waarbij het hof oordeelt dat er geen merkinbreuk is.
ECLI:NL:PHR:2025:261
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Merkenrechtelijke geschil tussen Puma SE en Brooks Sports B.V. over het gebruik van het teken 'nitro' in relatie tot hardloopschoenen
21 februari 2025Merkenrechtelijk geschil tussen Puma SE en Brooks Sports B.V. over het gebruik van 'nitro' voor hardloopschoenen. Brooks gebruikt 'nitro' beschrijvend, geen merkinbreuk. Cassatie door Puma afgewezen.
ECLI:NL:PHR:2025:95
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Kwalificatie van de rechtsverhouding tussen economische eigenaar en juridische eigenaar als huurovereenkomst
24 januari 2025De Hoge Raad oordeelt dat de rechtsverhouding tussen de economische eigenaar en de juridische eigenaar niet als huurovereenkomst kan worden gekwalificeerd, waardoor de eisers geen recht hebben op huurbescherming.
ECLI:NL:PHR:2025:70
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Uitleg van ‘ruimtelijke verbondenheid’ in het huurrecht van Aruba en de doorbreking van het rechtsmiddelenverbod
17 januari 2025De zaak betreft de uitleg van ‘ruimtelijke verbondenheid’ in het huurrecht van Aruba, waarbij het Hof oordeelt dat de gehuurde bedrijfspanden verbonden zijn met hotels, waardoor de Huurcommissie geen toezicht hoeft te houden op de huurprijs en beëindiging.
ECLI:NL:PHR:2024:1407
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Octrooi-inbreuk en geldigheid van farmaceutisch octrooi op apixaban
20 december 2024BMS vordert een verbod op de verkoop van generieke apixaban door Sandoz en Teva, maar het hof oordeelt dat het octrooi van BMS geldig is en dat de generieken inbreuk maken.
Vereffening van een nalatenschap na beneficiaire aanvaarding en de ontvankelijkheid van het opheffingsverzoek door één van de erfgenamen
13 december 2024De zaak betreft de opheffing van de vereffening van een nalatenschap na beneficiaire aanvaarding. De Hoge Raad oordeelt dat de Zus ontvankelijk is in haar verzoek, ondanks dat de Broer niet als mede-vereffenaar was opgeroepen. De cassatie wordt verworpen.
ECLI:NL:PHR:2024:1280
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Cassatie over verschoonbare termijnoverschrijding in hoger beroep na apparaatsfout
6 december 2024Cassatie over de vraag of de termijnoverschrijding in hoger beroep verschoonbaar was na een apparaatsfout. Lifex c.s. werd niet-ontvankelijk verklaard in hun hoger beroep.
ECLI:NL:PHR:2024:1259
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Huurrecht woonruimte; rechtsmiddelenverbod art. 7:262 lid 2 BW in huurgeschil
22 november 2024Huurgeschil over servicekosten en rechtsmiddelenverbod art. 7:262 lid 2 BW. Verhuurder niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep.
ECLI:NL:PHR:2024:1234
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Huurrecht woonruimte; procesrecht; ontvankelijkheid huurder in hoger beroep na intrekking van aangebrachte zaak en vervolgens tweede exploot buiten appeltermijn
15 november 2024Huurder is in cassatie gegaan tegen de niet-ontvankelijkheid in hoger beroep na intrekking van de appeldagvaarding. Het hof oordeelt dat de intrekking definitief was en het tweede exploot niet als herstelexploot kan worden aangemerkt.
ECLI:NL:PHR:2023:596
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Merkenrechtelijke geschil over het gebruik van de naam Jiskefet in de titel van een encyclopedie
16 juni 2023Twee makers van ‘Jiskefet’ vorderen een rechterlijk bevel tegen Noblesse Uitgevers over het gebruik van de naam in een encyclopedie. In hoger beroep worden hun vorderingen afgewezen, het hof oordeelt dat er geen merkinbreuk is en dat Noblesse een geldige reden heeft voor het gebruik.
Wijzigingen in pensioenovereenkomst en de rechtsgeldigheid daarvan
24 juni 2022De wijzigingen in de pensioenovereenkomst van AFM met [verweerder] zijn niet rechtsgeldig, omdat ze in strijd zijn met artikel 20 Pensioenwet. Het hof oordeelt dat het belang van AFM niet opweegt tegen de belangen van [verweerder].
ECLI:NL:PHR:2022:534
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Aansprakelijkheid van platformen voor auteursrechtinbreuk en de verhouding tot Europese richtlijnen
3 juni 2022De zaak betreft de aansprakelijkheid van platformen zoals YouTube en Cyando voor auteursrechtinbreuk door gebruikers. De Hoge Raad moet oordelen over de interpretatie van Europese richtlijnen en de rol van NSE in deze context.
Wijziging huwelijkse voorwaarden tegen de wil van de curandus door de curator; ontvankelijkheid en toestemming curator voor cassatieprocedure
18 februari 2022De Hoge Raad verklaart [de man] niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep wegens het ontbreken van toestemming van de curator voor de procedure.
Erfdienstbaarheid van weg en uitlegmaatstaf in goederenrechtelijke context
31 januari 2020De zaak betreft een erfdienstbaarheid van weg tussen twee percelen, waarbij eisers vorderen tot wijziging of opheffing van de erfdienstbaarheid. De Hoge Raad bevestigt de uitlegmaatstaf en wijst de vorderingen af.
ECLI:NL:PHR:2019:262
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtConclusie
Octrooi-inbreuk en geldigheid van octrooi EP 617 in de zaak HP Inc. tegen Digital Revolution B.V.
15 februari 2019In deze zaak tussen HP Inc. en Digital Revolution B.V. over octrooi EP 617 oordeelt het hof dat conclusie 1 nietig is wegens gebrek aan nieuwheid, maar conclusie 7 wel geldig is. Digital Revolution maakt geen indirecte inbreuk op conclusie 7.
Auteursrechtelijke blokkade van websites door internetproviders in het kader van auteursrechtinbreuk
16 maart 2018De Hoge Raad oordeelt over de mogelijkheid om internetproviders te verplichten websites te blokkeren die auteursrechtinbreuken faciliteren, met nadruk op de evenredigheid en effectiviteit van dergelijke maatregelen.
Beroepsaansprakelijkheid advocaat en bewijslastverdeling in cassatie
19 mei 2017Zosta Beheer B.V. stelt [verweerster] aansprakelijk voor beroepsfouten in een koopgeschil. Het hof wijst de schadeclaim af wegens gebrek aan causaal verband. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Zosta.
Beroepsaansprakelijkheid advocaat en kansschadeleer in cassatie
23 december 2016De zaak betreft de beroepsaansprakelijkheid van een advocaat die te laat hoger beroep instelde. De Hoge Raad oordeelt dat er geen reële kans was op succes in hoger beroep, waardoor de kansschadeleer niet van toepassing is. Cassatie wordt verworpen.
Financiële afwikkeling tankstationcontract tussen exploitant en oliemaatschappij met mededingingsrechtelijke aspecten
16 september 2016Langdurig geschil over financiële afwikkeling tankstationcontract tussen eiseressen en Total, met afwijzing van vorderingen wegens gebrek aan onrechtmatig handelen door Total.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in informatieplicht en afdrachtverplichtingen
23 mei 2016De Hoge Raad bevestigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van [verzoeker] wegens herhaaldelijke tekortkomingen in zijn informatieplicht en afdrachtverplichtingen.
Verrekening van vermogensbestanddelen na verkoop van de voormalige echtelijke woning met bedrijfshal in het kader van huwelijkse voorwaarden
4 maart 2016De zaak betreft de verrekening van vermogensbestanddelen na de verkoop van de voormalige echtelijke woning. De vrouw klaagt over een fout in de eindbeschikking en het hof heeft de verrekening opnieuw beoordeeld. Het cassatieberoep wordt verworpen.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in informatieplicht
18 februari 2016De zaak betreft de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van verzoeker wegens tekortkomingen in de informatieplicht over pensioenpolissen. Het hof bekrachtigde de beëindiging, wat leidde tot cassatie.
Ontslagbescherming voor lid van ondernemingsraad en kennelijk onredelijk ontslag
29 januari 2016De zaak betreft de ontslagbescherming van een OR-lid bij Regiobouw, die na opzegging van zijn arbeidsovereenkomst een procedure startte wegens kennelijk onredelijk ontslag. Het hof oordeelde dat de ontslagbescherming van toepassing was, ondanks het verstrijken van de zittingstermijn van de OR.
Herstel van naam in appeldagvaarding en ontvankelijkheid in hoger beroep
29 januari 2016De zaak betreft de ontvankelijkheid van Top in hoger beroep na een onjuiste naam in de appeldagvaarding. Het cassatieberoep van Getronics slaagt, Top wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Cassatie over de nietigheid van ontslag en berusting in het dienstverband
25 september 2015De Hoge Raad oordeelt dat eiser niet tijdig de nietigheid van zijn ontslag heeft ingeroepen en dat hij heeft berust in de beëindiging van zijn dienstverband. Cassatieberoep verworpen.
Contractsoverneming van een merklicentie en de vereisten van artikel 6:159 BW
26 juni 2015De zaak betreft de contractsoverneming van een merklicentie. Het hof oordeelde dat de licentie niet rechtsgeldig was overgedragen vanwege het ontbreken van een vereiste akte. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel en verwerpt het cassatieberoep van [eiser].
Toepasselijkheid van het vrij verkeer van goederen op gedeeltelijk geharmoniseerd auteursrecht in de context van slaafse nabootsing
19 december 2014Hoge Raad behandelt de toepassing van artikel 36 VWEU op gedeeltelijk geharmoniseerd auteursrecht in een zaak over slaafse nabootsing van 'My Little Pony'.
Merkenrechtelijke geschil tussen Leidseplein Beheer B.V. en Red Bull GmbH over geldige reden voor merkgebruik
21 november 2014Merkenrechtelijke zaak tussen Leidseplein Beheer B.V. en Red Bull over geldige reden voor merkgebruik. Hoge Raad verwijst terug naar Amsterdamse hof voor herbeoordeling.
Hoger beroep inzake niet gehouden enquête en buitengerechtelijke incassokosten
28 mei 2013Hoger beroep over niet gehouden enquête en buitengerechtelijke incassokosten. Het hof bekrachtigt het vonnis, wijst buitengerechtelijke kosten toe en compenseert proceskosten.
Familiegeschil over geldlening van grootvader aan kleinzoon en de gevolgen voor de vennootschap onder firma
28 mei 2013Familiegeschil over een geldlening van € 75.000,- van grootvader aan kleinzoon, met juridische implicaties voor de vennootschap onder firma. Het hof laat appellanten toe tot het leveren van tegenbewijs.
Octrooi-inbreukverbod in kort geding tussen Taste of Nature Holding B.V. en Cresco Handels B.V.
28 mei 2013Gerechtshof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat Cresco inbreuk maakt op het octrooi van ToN en beveelt een inbreukverbod.
Erkenning en tenuitvoerlegging van een buitenlands vonnis in het kader van internationaal privaatrecht
28 mei 2013Het hof vernietigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van Gazprombank af, oordelend dat het Russische vonnis niet meer uitvoerbaar is in Rusland.
Verzet tegen verstekarrest inzake schadevergoeding bij autohuur
14 mei 2013Verzet tegen verstekarrest over schadevergoeding bij autohuur. Silverline moet bewijs leveren van de echtheid van de handtekening van [geopposeerde]. Getuigenverhoren zijn gelast en executie van het verstekarrest is geschorst.
Hoger beroep inzake slaafse nabootsing van transportbanden tussen twee B.V.'s
7 mei 2013Hoger beroep over de vraag of de transportband van [Y] een slaafse nabootsing is van de Easy Max van [X]. Het hof bevestigt de eerdere uitspraak dat dit niet het geval is en wijst de vorderingen van [X] af.
Uitleg huurovereenkomst opvang vreemdelingen en aansprakelijkheid COA
23 april 2013Hoger beroep COA tegen VVC over huurovereenkomst voor opvang vreemdelingen. Hof oordeelt dat COA schadeplichtig is en bekrachtigt het vonnis.
Geschil over wanprestatie en schadevergoeding in relatie tot automatiseringsdiensten
23 april 2013Appellant vorderde schadevergoeding wegens wanprestatie door Knowledge in automatiseringsdiensten. Het hof verwierp de grieven en bekrachtigde eerdere vonnissen, waarbij appellant in proceskosten werd verwezen.
Hoger beroep inzake lastgeving en inning van energienota's door Eneco Services B.V.
9 april 2013Eneco Services B.V. verliest hoger beroep tegen vonnis rechtbank Rotterdam over lastgeving en inning energienota's. Vonnis bekrachtigd, Eneco veroordeeld in proceskosten.
Bestuurdersaansprakelijkheid in het faillissement van Skis Corporate Consulting
2 april 2013Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] niet aansprakelijk is voor het faillissement van Skis Corporate Consulting. De grieven van Green05 c.s. worden verworpen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Aandelentransactie en aansprakelijkheid bij non-conformiteit en dwaling in koopovereenkomst
26 maart 2013Hoger beroep van Load-Lok c.s. over aansprakelijkheid bij aandelentransactie. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd; vorderingen afgewezen.
Verhuur van een koopgarant-woning en de gevolgen van niet-naleving van zelfbewoningsplicht
26 maart 2013Het hof oordeelt dat de verhuur van een koopgarant-woning door [geïntimeerde] een ernstige tekortkoming is, waardoor de overeenkomst door Woonbron kon worden opgezegd. [geïntimeerde] moet de woning ontruimen en wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding van een overeenkomst van geldlening en bewijsopdracht inzake aflossingen
26 maart 2013Geschil over ontbinding van een geldleningsovereenkomst en bewijs van aflossingen. Appellanten betwisten betalingsverplichtingen en boete. Hof laat bewijslevering toe.
Wrakingsverzoek na einduitspraak niet-ontvankelijk verklaard
20 maart 2013Wrakingsverzoek van verzoekers na einduitspraak in hoofdzaak niet-ontvankelijk verklaard door Gerechtshof Den Haag.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens overlast door huurster en huisgenoten
12 maart 2013Het Gerechtshof Den Haag ontbindt de huurovereenkomst van [appellante] wegens structurele overlast en verplicht haar de woning te ontruimen binnen vier weken.
Huur bedrijfsruimte en energiekostencomponent in huurovereenkomst
29 januari 2013Hof Den Haag wijst vorderingen van De Ruyter af inzake huurverhoging van 34% door onvoldoende bewijs van gestegen energiekosten. Eerdere vonnissen bevestigd.
Aansprakelijkheid voor tekortkomingen bij sterilisaties en informatieplicht
22 januari 2013Het hof oordeelt dat Rivas aansprakelijk is voor tekortkomingen in de informatieverplichting bij de sterilisatie van appellante. De schadevergoeding wordt nader vastgesteld.
Verzoek om voorlopig getuigenverhoor en gezag van gewijsde in civiele procedure
15 januari 2013Het hof wijst het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af en bevestigt de eerdere beschikking van de rechtbank, waarbij verzoekers zijn veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Huurontbinding en ontruiming wegens ernstige overlast door huurster
15 januari 2013Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst wegens ernstige overlast door huurster. Vonnis bekrachtigd, proceskostenveroordeling aan huurster.
Schadevordering verhuurder tegen student-onderhuurders wegens huurderving en zaakschade afgewezen
11 december 2012Het hof bekrachtigt de afwijzing van Remo's schadevorderingen tegen student-onderhuurders wegens huurderving en zaakschade, met uitzondering van de proceskostenveroordeling ten aanzien van [geïntimeerde sub 10].
Huur woonruimte; geen ontbinding en ontruiming wegens wangedrag van inwonende meerderjarige zoons
27 november 2012Het hof bekrachtigt de afwijzing van de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming, omdat er geen voldoende verband is tussen het gedrag van de meerderjarige zoons en het gebruik van de huurwoning.