Geschil over de overdracht van een domeinnaam in verband met merkinbreuk
25 juni 2021Geschil over de overdracht van de domeinnaam ‘dungs.nl’ aan de merkhouder wegens merkinbreuk. Hoge Raad vernietigt eerdere uitspraak en verwijst terug.
Ontbinding van arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding en billijke vergoeding
18 december 2020De zaak betreft de ontbinding van een arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding en de vraag of de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, wat leidt tot een billijke vergoeding.
Herstel van gebreken in geneeskundige verklaring bij voorwaardelijke machtiging onder de Wet Bopz
31 januari 2020De zaak betreft de geldigheid van een geneeskundige verklaring voor een voorwaardelijke machtiging, ondertekend door een psychiater die de betrokkene niet zelf had onderzocht. De rechtbank oordeelde dat het gebrek was hersteld door een later onderzoek, wat in cassatie werd bevestigd.
Schadevergoeding bij leidingschade en abstracte schadeberekening in het civiele recht
18 oktober 2019Liander N.V. vordert bevestiging van de rechtmatigheid van haar tarieven voor storingsherstel bij leidingschade. Het hof oordeelt dat deze tarieven niet als objectieve maatstaf kunnen dienen voor schadevergoeding, wat leidt tot cassatie door Liander.
Onrechtmatige daad en misbruik van procesrecht in de journalistiek
15 februari 2019De zaak betreft een vordering tot schadevergoeding van een journalist tegen een voormalig rechter wegens onrechtmatig procederen. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van de rechter.
ECLI:NL:PHR:2019:62
Civiel recht; InsolventierechtConclusie
Faillissementsrecht en de werking van de schone lei in relatie tot verrekening van vorderingen
11 januari 2019De Hoge Raad oordeelt dat de vordering van een schuldenaar niet kan worden verrekend na toekenning van de schone lei, omdat de wettelijke bepalingen van de Faillissementswet dit uitsluiten. Het cassatieberoep wordt verworpen.
Ontvankelijkheid van cassatieverzoekschrift zonder ondertekening door advocaat
2 november 2018Verzoeker is niet-ontvankelijk verklaard in zijn cassatieberoep omdat het verzoekschrift niet ondertekend was door een advocaat bij de Hoge Raad, zoals vereist door de wet.
Burengeschil over muurschildering en misbruik van bevoegdheid
26 oktober 2018Burengeschil over muurschildering; eigenaar vordert verwijdering, maar hof oordeelt dat dit misbruik van bevoegdheid is.
Overdracht van domeinnaam op basis van WIPO-beslissing en de rol van merkrecht in onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking
7 september 2018De zaak betreft de overdracht van de domeinnaam 'dungs.nl' aan de merkhouder DUNGS. De domeinnaamhouder vordert op basis van onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking, maar de Hoge Raad oordeelt dat merkrechtelijke beoordeling noodzakelijk is.
Machtiging voortzetting inbewaringstelling en de toepassing van art. 30p Rv in Bopz-zaken
16 maart 2018De zaak betreft de vraag of de rechter in Bopz-zaken mondeling uitspraak kan doen zonder aanwezigheid van de officier van justitie. De Hoge Raad concludeert dat de bestaande praktijk kan worden voortgezet, ondanks de afwezigheid van de officier van justitie.
Toelaatbaarheid van mondelinge uitspraken in Bopz-zaken en de toepassing van artikel 30p Rv
16 maart 2018De zaak betreft de vraag of de rechtbank in een Bopz-procedure terecht mondeling uitspraak deed zonder aanwezigheid van de officier van justitie. De conclusie is dat de rechtbank niet in strijd met de wet heeft gehandeld, omdat de afwezigheid van de officier niet nadelig was voor de betrokkene.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de vrijheidsbeneming van betrokkene in het kader van de Wet Bopz
15 december 2017De Hoge Raad oordeelt dat de rechtbank ten onrechte geen inhoudelijk oordeel heeft gegeven over de heropname van betrokkene in het psychiatrisch ziekenhuis. De conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep.
Prejudiciële vragen over thuiskopievergoeding en restitutie in het auteursrecht
25 augustus 2017De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de restitutie van thuiskopievergoedingen aan eindverwerver versus betalingsplichtige, in het kader van de Auteurswet.
Schadevergoeding na strafvorderlijk optreden door arrestatieteam in Aruba
30 juni 2017De Hoge Raad behandelt de vordering van nabestaanden om schadevergoeding na de dood van een man door politieoptreden. De nabestaanden zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun vordering bij de burgerlijke rechter, omdat de strafvorderlijke procedure hen voldoende rechtsbescherming biedt.
Schadevergoeding na dodelijk politieoptreden in Aruba; ontvankelijkheid van de vordering
30 juni 2017De moeder van een minderjarig kind vorderde schadevergoeding van het Land Aruba na de dodelijke schietpartij door de politie. De Hoge Raad verklaarde de vordering niet-ontvankelijk, omdat de procedure van art. 178 Sv-Aruba openstond.
Schadevergoeding na dodelijk politieoptreden in Aruba; vraag naar toepasselijkheid van strafvorderlijke dwangmiddelen en termijn voor schadevergoeding
30 juni 2017Echtgenote en zoon vorderen schadevergoeding na dodelijk politieoptreden. Hoge Raad oordeelt over toepasselijkheid van strafvorderlijke dwangmiddelen en termijn voor schadevergoeding.
BOPZ. Machtiging voortgezet verblijf. Weigering van een verzoek om contra-expertise op basis van medische rapporten.
16 juni 2017De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Noord-Holland inzake de machtiging tot voortgezet verblijf van de betrokkene, omdat de afwijzing van het verzoek om contra-expertise onvoldoende gemotiveerd was.
BOPZ. Verzoek machtiging voortgezet verblijf en de rol van arts verstandelijk gehandicapten bij gecombineerde diagnoses
9 juni 2017Cassatie over de vraag of een arts verstandelijk gehandicapten een geneeskundige verklaring mag afgeven bij een gecombineerde diagnose van schizofrenie en verstandelijke handicap.
Schending van de hoorplicht in BOPZ-zaak met betrekking tot voorwaardelijke machtiging
10 februari 2017De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Den Haag wegens schending van de hoorplicht in een BOPZ-zaak, waarbij betrokkene niet gehoord wenste te worden, ondanks schriftelijke verzoeken om gehoord te worden.
Schending van de hoorplicht in Bopz-zaak met betrekking tot voorlopige machtiging
10 februari 2017De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Den Haag wegens schending van de hoorplicht in een Bopz-zaak, omdat betrokkene niet op de hoogte was van de zitting.
ECLI:NL:PHR:2017:76
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Onderzoek naar omgangsondertoezichtstelling en motiveringseisen in het personen- en familierecht
10 februari 2017De Hoge Raad bevestigt de ondertoezichtstelling van een minderjarige, waarbij hoge motiveringseisen gelden. De ontwikkeling van het kind is bedreigd door het ontbreken van communicatie tussen de ouders.
Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep wegens gebrek aan ondertekening door advocaat
13 januari 2017Verzoekster is niet-ontvankelijk in haar cassatieberoep wegens gebrek aan ondertekening door een advocaat bij de Hoge Raad.
Cassatieberoep tegen onteigening en pleidooi verzoek
2 september 2016Cassatieberoep van onteigende eigenaar tegen vonnis over onteigening. Klacht over gebrek aan gelegenheid voor pleidooi en noodzaak tot onteigening. Hoge Raad verwerpt beroep.
Rechtsopvolging en beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap in hoger beroep
18 december 2015De zaak betreft de vraag wie procespartij is bij beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Eiseres werd niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep omdat zij niet de juiste partijen had gedagvaard. Cassatie is ingesteld.
Geen cassatieberoep tegen beslissing op wrakingsverzoek bestuursrechter
22 mei 2015Verzoeker heeft cassatie ingesteld tegen afwijzing wrakingsverzoek door rechtbank. Hoge Raad verklaart beroep niet-ontvankelijk, geen cassatieberoep mogelijk tegen bestuursrechter.
Ontvankelijkheid van cassatieberoep wegens gebrek aan ondertekening door advocaat
8 mei 2015De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van de moeder niet-ontvankelijk wegens gebrek aan ondertekening door een advocaat bij de Hoge Raad.
Onteigening en schending van het beginsel van hoor en wederhoor in een onteigeningsprocedure
8 mei 2015In deze onteigeningszaak klaagt [eiser] over schending van het beginsel van hoor en wederhoor door de rechtbank. De Hoge Raad oordeelt dat [eiser] niet in de gelegenheid is gesteld om te reageren op ingediende stukken, wat leidt tot vernietiging van het vonnis.
Ontvankelijkheid van het cassatieberoep in een executiegeschil met betrekking tot belastingaanslagen
17 april 2015Cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard wegens ontbreken handtekening advocaat en inhoudelijke tekortkomingen in het verzoekschrift.
De rechtsgang van chiropractoren en de vrijstelling van omzetbelasting
20 februari 2015De Hoge Raad oordeelt dat chiropractoren niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en dat de belastingrechter bevoegd is om hierover te oordelen.
Niet-ontvankelijkheid van beklag tegen niet vervolgen van minister van Financiën
23 januari 2015De Hoge Raad verklaart het beklag van klager niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van een noodzakelijke last tot vervolging van de minister van Financiën.
Voorlopige machtiging in Bopz-zaak met detentie en afwijzing verzoek tot aanhouding
7 november 2014In deze Bopz-zaak werd een voorlopige machtiging verleend voor opname in een psychiatrisch ziekenhuis, terwijl betrokkene gedetineerd was. Het verzoek tot aanhouding werd afgewezen. De Hoge Raad verwierp het beroep.
Vaststelling van de behoefte aan alimentatie na echtscheiding en de rol van peiljaar in de berekening
21 maart 2014In deze alimentatiezaak tussen een man en vrouw na hun echtscheiding, oordeelt de Hoge Raad dat het gekozen peiljaar 2008 niet representatief is voor de huidige behoefte aan alimentatie. De zaak wordt terugverwezen voor herbeoordeling.
Voorlopige machtiging tot voortduren verblijf van een verstandelijk gehandicapte in een psychiatrisch ziekenhuis en de rol van arts voor verstandelijk gehandicapten
13 december 2013De zaak betreft de vraag of een arts voor verstandelijk gehandicapten een geneeskundige verklaring kan afgeven voor een voorlopige machtiging tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De Hoge Raad oordeelt dat de huidige wetgeving dit niet expliciet toestaat, wat leidt tot een vernietiging van de eerdere beschikking.
Mediation en belastingrecht: bindend karakter van tussentijdse afspraken
20 september 2013De zaak betreft de vraag of de Belastingdienst gebonden is aan een tijdens mediation gemaakte afspraak over taxatie, ook na beëindiging van de mediation. De Hoge Raad bevestigt de bindendheid, maar oordeelt dat de burgerlijke rechter niet kan worden veroordeeld tot herberekening van de belastingaanslag.
Vordering tot herroeping van een arrest in een civiele procedure met betrekking tot onrechtmatig handelen
21 juni 2013De Hoge Raad heeft de vordering tot herroeping van [eiser] afgewezen, omdat hij onvoldoende bewijs had geleverd dat [verweerder] relevante stukken had achtergehouden. De vordering was niet onderbouwd en er was geen sprake van bedrog.
Machtiging tot voortgezet verblijf in psychiatrisch ziekenhuis na verstrijken geldigheidsduur
21 juni 2013De Hoge Raad oordeelt dat een machtiging tot voortgezet verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis kan worden verleend, ook na verstrijken van de geldigheidsduur van een eerdere machtiging, mits het verblijf als vrijwillig wordt gekwalificeerd.
Verzoek om machtiging tot voortgezet verblijf in psychiatrisch ziekenhuis
14 juni 2013De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep niet-ontvankelijk in een zaak over een machtiging tot voortgezet verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis, waarbij de rechtbank voldoende heeft gemotiveerd dat er sprake is van een geestelijke stoornis.
Vervallen van niet-wijzigingsbeding in echtscheidingsconvenant en de toepassing van art. 1:159 lid 2 BW
24 mei 2013De Hoge Raad oordeelt dat het niet-wijzigingsbeding in een echtscheidingsconvenant vervalt indien het echtscheidingsverzoek niet binnen drie maanden na ondertekening is ingediend, ongeacht de betaling van alimentatie door de man.
Uitleg van de termijn in art. 78 lid 6 Onteigeningswet met betrekking tot de bekendmaking van het koninklijk besluit tot onteigening
26 april 2013De Hoge Raad oordeelt dat voor de toepassing van art. 78 lid 6 Onteigeningswet voldoende is dat het koninklijk besluit tot onteigening binnen zes maanden is genomen, zonder dat bekendmaking binnen deze termijn vereist is.
ECLI:NL:PHR:2013:BY8277
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Vervangende toestemming voor verhuizing van minderjarige kinderen naar Finland
1 maart 2013De Hoge Raad verleent de moeder vervangende toestemming om met de kinderen naar Finland te verhuizen, ondanks verzet van de vader.
Zekerheidstelling bij vervroegde onteigening en de rol van de rechter
8 februari 2013De Hoge Raad oordeelt over de verplichting tot zekerheidstelling bij vervroegde onteigening. De rechtbank heeft ten onrechte geen zekerheid bepaald, wat de Hoge Raad corrigeert door een bedrag van € 919,- vast te stellen als zekerheid voor de schadeloosstelling aan eiser.
Bopz-zaak over voortzetting inbewaringstelling en geneeskundig onderzoek
8 februari 2013Cassatieberoep tegen voortzetting inbewaringstelling wegens ontbreken geneeskundig onderzoek. Hoge Raad verwerpt het beroep.
Verzoek voorlopige machtiging tot voortduren verblijf op basis van de Wet Bopz
1 februari 2013De Hoge Raad verwerpt het beroep in cassatie inzake de voorlopige machtiging tot voortduren verblijf op basis van de Wet Bopz, waarbij de rechtbank de geneeskundige verklaring correct heeft beoordeeld.
Cassatieberoep tegen uitspraak administratieve rechter over niet-ontvankelijkheid van verzoek om legitimatiebewijs
23 november 2012Cassatieberoep tegen uitspraak van de rechtbank te Arnhem over niet-ontvankelijkheid van verzoek om legitimatiebewijs. Hoge Raad verklaart beroep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan materiële bevoegdheid.
Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep tegen uitspraak administratieve rechter
23 november 2012De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan materiële bevoegdheid, aangezien de uitspraak van de administratieve rechter niet cassabel is.
Griffierecht en de ontvankelijkheid van verzet tegen dwangbevel
2 november 2012De Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van verzet tegen een dwangbevel voor griffierechten. Het verzet is tijdig en ontvankelijk zonder advocaat. Voor twee nota's wordt het griffierecht niet verschuldigd verklaard, de hoofdsom van het dwangbevel wordt verminderd.
Toepassing van een kamerprogramma in de psychiatrie en de juridische kwalificatie daarvan
2 november 2012De Hoge Raad oordeelt over de juridische kwalificatie van een 'kamerprogramma' in de psychiatrie en verwijst de zaak terug naar de rechtbank voor verder onderzoek naar de informatievoorziening aan de verzoeker.
Wijziging van kinderalimentatie en draagkracht van de onderhoudsplichtige ouder
19 oktober 2012De zaak betreft een verzoek tot wijziging van kinderalimentatie en de draagkracht van de onderhoudsplichtige ouder. De Hoge Raad bevestigt de eerdere uitspraken van het hof en oordeelt dat de vrouw onvoldoende heeft aangetoond niet in staat te zijn tot terugbetaling van teveel ontvangen alimentatie.
Uitleg van de Auteurswet in het kader van de Europese richtlijn 2001/29/EG met betrekking tot de thuiskopieheffing
12 oktober 2012De Hoge Raad oordeelt dat Opus GmbH als importeur van informatiedragers in Nederland moet worden aangemerkt en verplicht is de thuiskopieheffing te betalen, ondanks haar buitenlandse vestiging.
Schadevergoeding na onrechtmatige overheidsdaad en verjaringstermijn
12 oktober 2012Eiser vorderde schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatige overheidsdaad. De Hoge Raad oordeelde dat de vorderingen waren verjaard, omdat eiser al in 1998 bekend was met de schade.