ECLI:NL:RBLIM:2024:7774
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Afwijzing verzoek wijziging alimentatie door vader wegens onvoldoende bewijs van inkomensverlies en schulden
4 september 2024Rechtbank Limburg wijst het verzoek van de vader om wijziging van alimentatie af wegens onvoldoende bewijs van inkomensverlies en schulden.
Wraking van rechter wegens vermeende vooringenomenheid in civiele procedure
26 juli 2024Wrakingsverzoek ongegrond verklaard; geen vooringenomenheid van de rechter aangetoond.
Wraking van rechter in civiele procedure wegens vermeende vooringenomenheid
26 juli 2024Wrakingsverzoek ongegrond verklaard; geen bewijs van vooringenomenheid rechter C.M. Telman.
Wrakingsverzoek in civiele procedure betreffende ondertoezichtstelling van minderjarige
16 juli 2024Wrakingsverzoek van verzoekers kennelijk ongegrond verklaard; rechter niet partijdig, beslissing is een procesbeslissing.
ECLI:NL:RBNNE:2024:2316
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing van minderjarige met bijbehorende zorgregeling
24 juni 2024De rechtbank heeft de vrouw vervangende toestemming verleend om met haar minderjarige kind te verhuizen naar [plaats 1] per 15 juli 2024, en de zorgregeling voorlopig gewijzigd.
ECLI:NL:RBNNE:2024:2317
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Afwijzing verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing met minderjarige kinderen
24 juni 2024De rechtbank heeft het verzoek van de vrouw om vervangende toestemming voor verhuizing met haar kinderen afgewezen, omdat de noodzaak onvoldoende was onderbouwd en het belang van de kinderen om in hun vertrouwde omgeving te blijven zwaarder weegt.
ECLI:NL:RBNNE:2024:2084
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Vervangende toestemming voor verhuizing en inschrijving op een andere school voor een minderjarige die zich identificeert als non-binair
21 mei 2024De rechtbank verleent vervangende toestemming voor de verhuizing van een minderjarige naar [plaats 1] en inschrijving op een school daar, in het belang van de minderjarige.
Wraking van rechter in strafzaak wegens vermeende vooringenomenheid
30 april 2024Wrakingsverzoek van verdachte tegen rechter mr. R.B. Maring afgewezen; verzoeker kon vooringenomenheid niet onderbouwen.
ECLI:NL:RBNNE:2024:817
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Verhuiszaak met co-ouderschap en gewijzigde omstandigheden na geboorte van halfbroertje
12 maart 2024De rechtbank wijst het verzoek van de vrouw om te verhuizen met [minderjarige] af en bepaalt dat het hoofdverblijf bij de man zal zijn, met een zorgregeling.
ECLI:NL:RBNNE:2023:3814
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Beëindiging gezag moeder in het belang van de minderjarige met verwijzing naar artikel 1:266 BW en artikel 8 EVRM
14 september 2023De rechtbank beëindigt het gezag van de moeder over de minderjarige [minderjarige] wegens ernstige bedreiging van haar ontwikkeling en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van de moeder.
ECLI:NL:RBNNE:2023:3815
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Beëindiging gezag moeder en benoeming voogdij door de William Schrikker Stichting
14 september 2023De rechtbank beëindigt het gezag van de moeder over [minderjarige] en benoemt de William Schrikker Stichting tot voogd, gezien de onveilige thuissituatie en de zorgbehoeften van het kind.
ECLI:NL:RBNNE:2023:3790
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Beëindiging van het ouderlijk gezag en benoeming van voogdij in een complexe gezinszaak
30 augustus 2023De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over haar kinderen en benoemt de grootouders als voogd, gezien de problematische opvoedsituatie en de wensen van de kinderen.
ECLI:NL:RBNNE:2023:2888
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Wrakingsverzoek tegen rechter wegens onprofessionele bejegening en partijdigheid
22 juni 2023Wrakingsverzoek van verzoekster tegen rechter mr. M.C. Groenewegen ongegrond verklaard; geen aanwijzingen voor partijdigheid of onprofessionele bejegening.
ECLI:NL:RBNNE:2023:2426
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Wrakingsverzoek tegen rechter-plaatsvervanger in civiele procedure
17 mei 2023Wrakingsverzoek van twee verzoekers tegen rechter-plaatsvervanger mr. J.C.G. Leijten afgewezen wegens niet-tijdige indiening.
ECLI:NL:RBNNE:2022:3989
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Beëindiging van het gezag van de moeder over een minderjarige met complexe problematiek en de rol van de Raad voor de Kinderbescherming
20 oktober 2022De rechtbank beëindigt het gezag van de moeder over haar minderjarige kind vanwege ernstige persoonlijke problemen en benoemt de GI tot voogd.
ECLI:NL:RBNNE:2022:3990
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Beëindiging van het ouderlijk gezag van de moeder over een minderjarige met complexe problematiek en de rol van de gecertificeerde instelling als voogd
20 oktober 2022De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over haar minderjarige kind vanwege ernstige problematiek en benoemt de GI als voogd.
ECLI:NL:RBNNE:2022:2674
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Afwijzing verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing met minderjarige kinderen
14 april 2022De rechtbank wijst het verzoek van de vrouw om vervangende toestemming voor verhuizing met de kinderen af, en wijzigt de zorgregeling zodat de kinderen om de week bij de man verblijven.
Verzoek tot wraking van rechter in civiele procedure
24 februari 2022De wrakingskamer verklaart het verzoek tot wraking van rechter mr. H.L. Stuiver ongegrond, omdat er geen objectieve feiten zijn die vrees voor partijdigheid rechtvaardigen.
Afwijzing wrakingsverzoek in strafzaak met betrekking tot TBS en gevangenisstraf
21 september 2020De Rechtbank Noord-Nederland heeft op 21 september 2020 een wrakingsverzoek afgewezen, omdat de beslissing van de rechtbank om een verzoek tot aanhouding af te wijzen geen grond voor wraking vormde.
ECLI:NL:RBNNE:2019:3437
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Verzoek tot wijziging geboorteakte en voornaamswijziging in verband met genderdysforie
24 juli 2019Rechtbank Noord-Nederland wijst verzoek tot wijziging geboorteakte en voornaamswijziging toe in verband met genderdysforie.
Verzoek tot wraking van een rechter in civiele procedure
28 november 2017Verzoek tot wraking van mr. J.S. Bartstra niet-ontvankelijk verklaard wegens niet-tijdige indiening.
Wraking van rechter mr. T.M.L. Veen in civiele procedure
16 november 2017H. Zijlstra verzocht om wraking van mr. T.M.L. Veen, maar werd niet-ontvankelijk verklaard omdat het verzoek niet correct was ingediend en er geen aanwijzingen waren voor partijdigheid.
Wraking van mr. W.P. Claus door H. Zijlstra in familiezaken met betrekking tot onvolledige processtukken
16 november 2017H. Zijlstra verzoekt wraking van mr. W.P. Claus wegens vermeende partijdigheid en onvolledige processtukken. Het verzoek wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Wraking van de wrakingskamer in civiele procedure met betrekking tot onpartijdigheid
8 november 2017H. Zijlstra verzocht om wraking van de wrakingskamer, maar werd niet-ontvankelijk verklaard wegens gebrek aan machtiging en misbruik van het wrakingsinstrument.
Toepassing van het proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginsel in de Wet Bopz met betrekking tot gedwongen opname
4 november 2014De rechtbank wijst het verzoek om machtiging tot voortgezet verblijf af, o.a. vanwege onvoldoende bewijs van gevaar en het niet naleven van eerdere richtlijnen door het ziekenhuis.
Beëindiging van partneralimentatie door samenwoning van de vrouw met een nieuwe partner
16 februari 2011De rechtbank Assen oordeelt dat de vrouw samenwoont met een nieuwe partner, waardoor de verplichting tot partneralimentatie van de man is beëindigd. De vrouw moet € 3.062,10 terugbetalen aan de man.
Wijziging van kinderalimentatie door jongmeerderjarige met problematische relatie tot vader
26 januari 2011De rechtbank wijst het verzoek van de jongmeerderjarige om wijziging van kinderalimentatie af, vanwege haar onbehoorlijke gedrag tegenover haar vader.
Afwijzing verzoek tot wijziging geslachtsnaam minderjarige
30 juni 2010De rechtbank heeft het verzoek tot wijziging van de geslachtsnaam van een minderjarige afgewezen, omdat dit niet in haar belang zou zijn.
Rechtmatigheid van lijfsdwang na niet-nakoming van omgangsregeling
29 juni 2010De voorzieningenrechter verklaart het verzet van de vrouw tegen de rechtmatigheid van lijfsdwang gegrond, gezien de belangen van het kind en de niet-effectiviteit van eerdere dwangsommen.
Herziening van WAO-uitkering en niet-ontvankelijkheid van bezwaar
20 maart 2009De Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar van appellant tegen de herziening van zijn WAO-uitkering, omdat geen verschoonbare termijnoverschrijding is aangetoond.
Weigering WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor functies
20 maart 2009De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een WIA-uitkering aan appellant, o.a. vanwege onvoldoende arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor de geduide functies.
Hoger beroep tegen toekenning WAO-uitkering met betrekking tot geschiktheid voor maatgevende functie
20 maart 2009Hoger beroep van appellante tegen toekenning WAO-uitkering. De Raad bevestigt dat appellante niet volledig geschikt was voor haar functie en dat het Uwv zorgvuldig onderzoek heeft verricht.
Herziening van de WAO-uitkering en de toepassing van de Standaard Verminderde Arbeidsduur
20 maart 2009De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de herziening van de WAO-uitkering van betrokkene correct is, en bevestigt dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand blijven.
Voorlopige voogdij en toepassing van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie
27 november 2008De rechtbank belast Bureau Jeugdzorg Overijssel met de voorlopige voogdij over [Baby J.] voor zes maanden, vanwege onrechtmatige opname door de vrouw en de man zonder beginseltoestemming.
Verzoek tot voorlopige voogdij in het kader van medisch onderzoek van minderjarig kind
30 november 2006De kinderrechter wijst het verzoek tot voorlopige voogdij af, omdat onvoldoende onderbouwing is voor schorsing van het gezag van de moeder.
Inbewaringstelling van Somalië vreemdeling en de rechtmatigheid daarvan
25 november 2003De rechtbank verklaart het beroep van een Somalië vreemdeling tegen zijn inbewaringstelling ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Weigering van openbaarmaking van ambtsbericht op grond van de Wet openbaarheid van bestuur
5 juni 2003Eiser verzocht om inzage in een ambtsbericht op basis van de WOB. De rechtbank oordeelde dat de weigering van de Minister om de stukken openbaar te maken gerechtvaardigd was, gezien de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening en beroep niet-ontvankelijk in asielprocedure
27 mei 2003De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen en het beroep niet-ontvankelijk verklaard, omdat verzoeker geen rechtsgeldige aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel heeft ingediend.
Asielaanvraag en geloofwaardigheid van het asielrelaas van een Iraanse vreemdeling
21 februari 2003De voorzieningenrechter vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Iraanse vreemdeling wegens strijd met zorgvuldigheidseisen en oordeelt dat de IND opnieuw moet beslissen.
Beoordeling van de korting op de aanvullende studiebeurs voor kinderen van appellanten
7 februari 2003Hoger beroep van A.J.H. van Liebergen en P.A. van Liebergen-Nieuwenburg tegen de korting op de aanvullende studiebeurs voor hun kinderen. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak en wijst het hoger beroep af.
Hoger beroep inzake vordering meerinkomen en sanctie op grond van de Wet op de studiefinanciering
7 februari 2003Hoger beroep over vordering meerinkomen van € 497,38 op basis van de WSF. De Raad bevestigt de sanctie als punitief en in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.
Beoordeling van de weigering van een aanvullende studiebeurs op basis van de hardheidsclausule
10 januari 2003Hoger beroep van appellante tegen de weigering van een aanvullende studiebeurs. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank Zutphen, omdat er geen ernstig conflict was met de vader.
Beëindiging van het categoriale beschermingsbeleid voor Afghanen en de beoordeling van asielaanvragen
18 december 2002De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de Minister in redelijkheid het categoriale beschermingsbeleid voor Afghanen heeft beëindigd. Eiser heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij gegronde reden heeft te vrezen voor vervolging in Afghanistan.
Asielaanvraag van Syrische christenen met vrees voor vervolging door Syrische autoriteiten
18 december 2002De rechtbank oordeelt dat de asielaanvragen van drie Syrische christenen gegrond zijn, omdat de verweerder onvoldoende heeft aangetoond dat hun asielrelaas ongeloofwaardig is.
Beoordeling van asielaanvraag van Afghaanse nationaliteit in het licht van artikel 3 EVRM en categoriale bescherming
18 december 2002De rechtbank verklaart het beroep van een Afghaanse asielzoeker ongegrond, oordelend dat de humanitaire situatie in Afghanistan geen grond vormt voor asielverlening en dat de beëindiging van het categoriale beschermingsbeleid gerechtvaardigd is.
Toepassing van de hardheidsclausule in het kader van studiefinanciering en openbaar vervoer
29 november 2002De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule in de studiefinanciering, waarbij persoonlijke omstandigheden niet relevant worden geacht.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een vastgestelde OV-schuld in het kader van de Wet op de studiefinanciering
15 november 2002De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de vastgestelde OV-schuld van appellant niet als boete kan worden aangemerkt en dat deze terecht is vastgesteld op basis van de Wet op de studiefinanciering.
Hoger beroep inzake de verplichting tot inleveren van een openbaar vervoer studentenkaart na beëindiging van studiefinanciering
6 oktober 2002Hoger beroep over de verplichting van gedaagde om een openbaar vervoer studentenkaart in te leveren na beëindiging van studiefinanciering. De Centrale Raad van Beroep vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Uitleg van het moment van inleveren van de openbaar vervoer studentenkaart (OV-kaart) in relatie tot de Wet studiefinanciering 2000
4 oktober 2002De Centrale Raad van Beroep oordeelt over het inleveren van de OV-kaart na studiebeëindiging. Gedaagde leverde zijn kaart te laat in, wat leidde tot een vordering van fl. 150,-. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake studiefinanciering en OV-schuld
4 oktober 2002Hoger beroep over studiefinanciering en OV-schuld; Raad vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond.